Szigorít a lakossági hiteleknél az MNB

Az eddiginél magasabb jövedelem kell ahhoz, hogy a maximális törlesztőrészletet megengedje a bank.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 12:59
bank, banki ügyintézés, bankfiók Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csütörtök este közzétett rendeletben megemelte azt a jövedelemhatárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, amely alatt kisebb maximális törlesztőrészletet engedhetnek meg a bankok az ügyfeleknek a személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél.

Az aktuális értékek alapján az ötszázezer forint feletti nettó havi jövedelemmel rendelkező adósok esetén alkalmazható a magasabb, főszabály szerint ötven- helyett hatvanszázalékos eladósodottságot engedő jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (jtm) limit.

 A magasabb infláció és az emelkedő bérek miatt a havi nettó jövedelmi küszöbértéket július elsejétől ötszázezer forintról hatszázezer forintra emelik.

A jegybank közlése szerint a módosítás az adósok alacsony arányát érinti.

A jelenlegi szabályok szerint az adósságfék-szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni kis összegű hitelek esetében. Jelenleg ezt a kivételszabályt a hitelfelvevők első háromszázezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer háromszázezer forintos vagy a hitelkeretösszeg húszszázalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a bankok.

A július elsejei módosítás révén a 2016-ban rögzített háromszázezer forint 450 ezer forintra emelését is szükségesnek ítélte meg az MNB a kivételszabály hatásosságának megőrzése érdekében. A közlemény szerint az adósságfék-szabályok módosítása biztosítja a hitelezési folyamatok fenntarthatóságát, miközben nem korlátozza az egészséges hitelkihelyezést.

A jegybank 2015-ban vezette be az adósságfék-szabályokat – a hitelfedezeti mutatót (hfm) és a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót – azzal a céllal, hogy csökkentse a nem teljesítési kockázatokat és a túlzott eladósodottság kialakulását.

A jtm arányszám azt mutatja, hogy egy adós havi nettó jövedelmének hány százalékát fordíthatja a hitel törlesztőrészleteire, a hfm pedig azt, hogy egy terhelendő ingatlan forgalmi értékének maximálisan hány százaléka lehet a lakáshitel vagy a szabadon felhasználható jelzáloghitel.

Az új szabály azoknak jelent majd megszorítást júliustól, akiknek a havi nettó jövedelme a hitelbírálatkor eléri az ötszázezer forintot és nem haladja meg a hatszázezret – összegzi a változásokat a Bank360.hu elemzése. Nekik a rendelet hatályba lépését követően már csak kisebb összegű maximális törlesztőrészletet engedhetnek a bankok. 

A Bank360.hu szakértői szerint például akkor, ha valakinek éppen ötszázezer forint a havi nettója, jelenleg elvileg erre még kaphat olyan személyi kölcsönt, amelynek háromszázezer forint a havi törlesztőrészlete, júliustól ez az összeg azonban már csak 250 ezer forint lehet. Ugyanez lesz a helyzet egy legalább tízéves kamatperiódusú jelzáloghitelnél. Egy ötéves kamatperiódusúnál rövidebbnél jelenleg ilyen jövedelemmel maximum havi 150 ezer forintos törlesztőrészletet engedhetnek a bankok, júliustól viszont már csak 125 ezer forintot.

Borítókép: A jegybank szerint a változtatás kevés adóst érint majd (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.