időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Több száz új ATM-et kell telepíteniük a bankoknak

Magyar Nemzet
2023.05.18. 16:09
Több száz új ATM-et kell telepíteniük a bankoknak

Annyi ATM-mel kell rendelkeznie minden banknak, mint a koronavírus-járvány előtt – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank januárban adta ki az ATM-hálózatok fejlesztéséről szóló rendeletét, amelyhez a hitelintézeteknek május 10-ig kellett beszámolniuk arról, hány készpénzes automatával rendelkeznek. Ez a mai állapotokhoz képest mintegy négyszáz darabos különbséget jelent.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előírja, hogy a magyarországi bankoknak növelniük kell a készpénzfelvételre alkalmas automaták számát, és az sem mindegy, hogy az automaták milyen településen helyezkednek el. A hálózatfejlesztés szinte minden hazai nagybankot érint, a hitelintézeteknek az első körben a saját bankautomatájukat (ATM) kell felmérniük, hol mennyi automatával rendelkeznek, és erről most május 10-ig kellett az MNB-nek beszámolniuk – írja a Bank360.hu.

A tervezett új telepítések után az érintett bankok által üzemeltetett ATM-ek mennyisége hozzávetőleg mintegy 4200–4300 darabra nő, azaz megközelítőleg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet éri majd el. A bankok hálózatbővítésével várhatóan – az egyes fővárosi kerületekben, vármegyeszékhelyeken, valamint a vármegyék egyéb településein – tovább növekszik a ki- és befizetésre egyaránt alkalmas, úgynevezett okos ATM-ek darabszáma. 

Ezek az ügyfelek számára a készpénzfelvétel mellett egyre szélesebb körben teszik elérhetővé a készpénzes befizetésekhez való 0–24 órás hozzáférést – közölte a jegybank.

Egyre több helyen lehet a készpénzfelvétel mellett a befizetéseket is az ATM-en keresztül, a nap folyamán elintézni. Fotó: Oláh Tibor

Az MNB adatai szerint tavaly év végén alig 4700 ATM működött már csak Magyarországon, ezek között vannak persze olyanok is, amelyeket nem a kártyakibocsátó bankok, hanem például az Euronet üzemeltet – pontosít a szakportál. Ennek a vállalkozásnak Magyarországon körülbelül 600 saját ATM-je van a legutolsó sajtóhírek szerint, és rendületlenül fejleszti is a hálózatát, miközben a bankok saját hálózata sorvad. A koronavírus-járvány előtt nagyjából 5100 ATM volt az országban, tehát a bankoknak várhatóan 400–500 új ATM-et kell majd újra üzembe helyezniük. Ha egy banknak kevesebb, mint 25 új ATM-et kell telepítenie, akkor 18 hónapot kap a fejlesztések végrehajtására, ha ennél többet, akkor két év alatt kell kihelyezni az automatákat – szól a jogszabály.

A fiókok bezárása is folyamatos, bár a bankszámlák száma növekszik. Tíz évvel ezelőtt még több mint háromezer egységben lehetett banki ügyeket intézni, tavaly év végén már alig 1500 fiók maradt, és borítékolható, hogy ez a szám csökkenni fog.

– Ha más miatt nem, akkor a MBH Bank létrejötte miatt, amelynek tagbankjai gyakran egymás közvetlen közelében működtettek egységeket, amelyek egy része nyilvánvalóan fölöslegessé válhat a jövőben – mutat rá a Bank360.hu összeállítása. Majd hozzáteszik: a bezáró fiókokkal együtt pedig a fiókokban lévő ATM-ek is gyakran eltűnnek, és a jegybank szerint ez fogyasztóvédelmi szempontból aggályos lehet.

Hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon, s ez az érték folyamatosan növekszik – közölte az MNB a Bank360.hu-val. 

A megkérdezett nagybankok közül az UniCredit volt az egyetlen, amelyik azt állította, az MNB rendelete alapján nem kell új ATM-eket telepítenie, darabszámban az OTP is teljesítette az elvárást, de a területi elhelyezkedés miatt elképzelhető, hogy új ATM-eket kell telepítenie.

A CIB Bank csak 118 ATM-mel rendelkezik, emiatt biztosan kell még újakat telepítenie. Az Erstének elegendő a bankautomatája, de átcsoportosításra lehet viszont szükség néhány vármegyében a kisebb településeken. Az MBH Bank tavaly szeptember végén a Takarékbank és az MKB révén összesen csaknem 860 ATM-mel rendelkezett, ez elvileg darabszámban elegendő is lehet, az egyetlen kérdés csupán az, hogy a gépek területi elhelyezkedése megfelelő-e.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Bernat Armangue)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.