Új beruházás jön, új munkahelyekkel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette a részleteket.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 13:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magna kanadai autóalkatrész-beszállító üzemet épít Vecsésen, a nagyjából 19 milliárd forint értékű beruházással háromszáz új munkahely jön létre –  jelentette be a távirati iroda ismertetése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető arról számolt be, hogy a világ csaknem harminc országában jelen lévő vállalat a Mercedes kecskeméti és a BMW debreceni üzeme számára gyárt majd karosszériaelemeket, ami a szavai szerint kiválóan demonstrálja, hogy egy-egy autóipari beruházást mindig újabbak követnek.

Szijjártó Péter először is az utóbbi évek nehézségeiről beszélt, emlékeztetve arra, hogy rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság: először a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai konfliktus kirobbanása miatt. 

 

Kiemelte: olyan globális gazdasági környezet alakult ki, amelyben Európa húzta a rövidebbet, ugyanis a kontinens versenyképessége rendkívüli mértékben csökkent az elrendelt szankciók miatt, miközben új verseny kezdődött, amelynek során eldől, hogy kik lesznek a következő korszak győztesei és vesztesei.

 

– Látszik az, hogy a sok viszontagság, bizonytalanság, a feje tetejére állt gazdasági kapcsolatok ellenére van egy olyan iparág, amely ellentmondást nem tűrően halad, zakatol előre, ez pedig az autóipar – hangsúlyozta. Majd rámutatott, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát adó szektor termelési értéke tavaly óriási rekordot döntött, miután 31 százalékos növekedést követően elérte a 12 ezer milliárd forintot. Aláhúzta: ez azt jelenti, hogy a mára 150 ezer embernek munkát adó ágazat teljesítménye tíz év alatt a három és félszeresére emelkedett, és a lendület továbbra is kitart, amit jól mutat az idei 32 százalékos bővülés.

– Magyarország a világon a huszadik legtöbb autóipari exportot tudhatja magáénak. A tavalyi évben 21 milliárd eurónyi exportot realizáltunk az autóiparban, ami ugyancsak háromszorosa a tíz évvel korábbi adatnak – mondta.

A miniszter végül azt közölte, hogy a kanadai vállalatok alkotják a 15. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, az észak-amerikai országba irányuló hazai export 2022-ben 24 százalékos bővüléssel csúcsot döntött, és már idén is több mint harminc százalékos növekedést regisztráltak.

 

– Ugye mi pontosan tudjuk, hogy a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából az export mennyire meghatározó, úgyhogy egy újabb kanadai vállalat megjelenése Magyarországon külgazdasági teljesítményünk szempontjából is remek hír – fogalmazott.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.