Czomba Sándor: Huszonhat-huszonhétezer diákmunkásra számít idén a minisztérium

A Nyári diákmunka programra 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosított a kormány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 13. 9:52
CZOMBA Sándor
Komárom, 2023. május 4. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a város húsz legnagyobb adózóját köszöntõ ünnepségen a komáromi Csillagerõdben 2023. május 4-én. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy huszonhat-huszonhétezer diák részvételére számít idén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Nyári diákmunka programban, amelyre 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosított a kormány – közölte Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára az M1 csatornán kedd reggel.

Kifejtette:

 a diákmunkára is érvényesek a munka törvénykönyvének előírásai; nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint.

A huszonöt év alattiakra érvényes szja-mentesség miatt a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel – hangsúlyozta.

A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le.

Önkormányzatoknak az állami támogatás a bérjárulék száz százalékát fedezi legfeljebb hatórás foglalkoztatásnál, a versenyszférában pedig nyolcórás munkavégzésnél a cégek a bérjárulékok hetvenöt százalékát kapják kézhez.

A diákmunkára speciális szabályok érvényesek: 

a fiatalok nem végezhetnek éjszakai munkát (este tíz órától), rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb nyolc óra lehet, tizenhat évesnél fiatalabb munkavállaló esetében hat óra, és a munkáltatónak biztosítani kell a tizenkét órás pihenőidőt. Továbbá legfeljebb egyheti munkaidőkeret alkalmazható.

Czomba Sándor közölte: a munka.hu weboldalon elérhető a diákmunkával kapcsolatos minden lényeges információ.

Borítókép: Czomba Sándor (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.