időjárás 28°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Hamarosan indul a regisztráció a nyári diákmunka programra

Magyar Nemzet
2023.06.09. 09:29 2023.06.09. 09:31
Hamarosan indul a regisztráció a nyári diákmunka programra

– A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kabinet 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Így 2010-hez képest ma egymillióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót. Ezen célokat is szem előtt tartva, tíz éve töretlen sikerrel hirdeti meg a kormány a nyári diákmunka programot, amelyben idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak – nyilatkozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat-szerzését.

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A sikeresen pályázók legfeljebb két hónap időtartamra, napi hat órányi munkavégzéshez kapcsolódó munkabért kaphatnak.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 ezer forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken.

A diákok 2023. június 15-től – a program indulásával egy időben – regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-jével állhatnak munkába. Az augusztus végéig tartó program részletei a Foglalkoztatási portálon olvashatók.

A kormány a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta, mintegy 27 milliárd forinttal. A kabinet döntésének köszönhetően a 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, amely elérheti a 142–181 ezer forintot.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.