Egyre drágább lesz világszerte a kakaó, így a csokoládé is

Minden kakaóalapú termék érintett lehet a drágulásban, az időjárási viszonyok pedig csak rontanak a helyzeten.

Magyar Nemzet
Forrás: NBC News2023. 06. 13. 16:36
null
Werima, 2020. március 4. Helyben termesztett kakaóbabot zsákol egy nõ a kelet-kolumbiai Vichada megyében levõ Weriában 2020. március 3-án. A gyéren lakott, magasan fekvõ Vichadában a tiltott növények helyettesítésére irányuló kolumbiai kormányprogram, a PNIS ösztönzésére az utóbbi években 251 gazdálkodó család egyenként 250 hektáros földterületen felszámolta kokacserje-ültetvényeit, hogy helyette kakaót, nádcukrot, rizst, ananászt termesszenek, illetve legelõerdõs rendszerû állattartást alakítsanak ki rajta. MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega Fotó: Carlos Ortega
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben tizennégy százalékkal emelkedett a csokoládé ára a NielsenIQ adatai alapján, ráadásul előrejelzések szerint tovább is drágulhat a termék, hiszen a kakaóra jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat írja az NBC News.

Sergey Chetvertakov, a S&P Global Commodity Insights kutatási elemzője a CNBC-hez eljuttatott levelében azt írta az NBC News értesülései szerint, hogy a 

kakaópiacon figyelemreméltó áremelkedést tapasztaltak, és a kakaó-vésztartalékok várhatóan alacsony szintre csökkennek.

A kakaó ára 2016. májusa óta a legdrágább, jelenleg tonnánként 3160 dollárt kell fizetni érte.

A kilátások már csak azért sem jók Chetvertakov szerint, mert az El Nino meteorológiai jelenség miatt Nyugat-Afrikában kevesebb csapadék hullhat, ez pedig a helyi kakaóültetvényekre nagyon rossz hatással lehet.

Borítókép: Helyben termesztett kakaóbabot zsákol egy nő a kelet-kolumbiai Vichada megyében levő Weriában. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.