időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Fény az alagút végén: csökken az infláció

Magyar Nemzet
2023.06.08. 08:40 2023.06.08. 13:48
Fény az alagút végén: csökken az infláció

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Áprilishoz képest azonban az árak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 

Ha a havi változás részleteit nézzük, akkor a háztartási energia ára három százalékkal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 6,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Az üzemanyagok 6,6 százalékkal lettek olcsóbbak. A szolgáltatások 0,9 százalékkal drágultak, ezen belül a belföldi üdülésért kettő, a társasházi közös költségért 1,4, lakbérért 1,2 százalékkal többet, a munkahelyre, iskolába történő utazásért pedig 21,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
– Az adatok azt mutatják, hogy 2020 novembere óta először csökkent „látható módon” havi alapon az infláció – nyilatkozta Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter jelezte: mindez azt jelzi, hogy a fogyasztói árak mérséklődése egyre dinamikusabb, a kormányzati intézkedések pedig működnek. Külön hangsúlyozta, hogy az élelmiszerinfláció mértéke az éves alapon mért átlaghoz képest jelentősebben, közel 4,5 százalékponttal csökkent az áprilisi adatokhoz képest. Mindeközben havi alapon az élelmiszerek közül a sajt 2,3, a rizs 1,7, a baromfihús pedig 0,6 százalékkal került kevesebbe, de a háztartási energia esetében is mérséklődés látható.

– Az adatok visszaigazolták, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az infláció mérséklődése egyre nagyobb ütemű, az év második felében pedig tovább gyorsul – ismertette a miniszter. 

 

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta nehéz helyzetben is mindent megtesz azért, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket. Az infláció elleni harc a kormány egyik nagy vállalása, és bizonyos, hogy az év végére egy számjegyűvé válik a szankciós infláció.

 

Ezt a folyamatot erősíti a kiskereskedelemben június 1-én elindult kötelező akciózás, valamint a július 1-én induló online árfigyelő rendszer bevezetése is. 

– Az intézkedéseknek köszönhetően már most is a vásárlók rendelkezésére áll egy húsz termékből álló, akciós árú élelmiszerkosár, míg júliustól kezdődően hatvan termékkörre vonatkozóan válnak napi szinten megismerhetővé a legkedvezőbb fogyasztói árak. Az intézkedéseknek köszönhetően a verseny fokozódik, ami egyre inkább visszaszorítja az inflációt – tette hozzá Nagy Márton.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.