időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Jól járnak a vásárlók a kötelező akciókkal

M. Orbán András
2023.05.29. 06:15 2023.05.29. 10:20
Jól járnak a vásárlók a kötelező akciókkal

Egyelőre nem várható, hogy kivezetik az élelmiszerárstopot, sőt, a rezsicsökkentés tavalyi módosítása miatt nyár végéig is meghagyhatják az infláció fékezése érdekében. A kötelező bolti akciók sem jelentenek hátrányt a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint, csupán az érintett termékcsoportok köre bővül és egyes üzletláncok tehetnek az előírtnál nagyobb engedményt.

– Az árstop jelenleg június 30-ig van érvényben, a kivezetés feltételének pedig az infláció érdemi csökkenését határozta meg a kormányzat. Ez alapján arra következtethetünk, hogy  meghosszabbíthatják az árstopot, hiszen júniusban a májusi inflációs adatokat ismerjük meg, amelyek még biztosan húsz százalék feletti számot mutatnak majd – mondta lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Kifejtette, a kivezetéskor az érintett termékeknél megjelenik majd egy magasabb ár. Az nem biztos, hogy a többi termékre a veszteségek kompenzálása érdekében alkalmazott magasabb árrést is csökkentik a kereskedők, ezért ennek lesz egy egyszeri inflációs hatása. Az árstop megtartásának előnye tehát az, hogy addig ez az egyébként elkerülhetetlen inflációs sokkhatás nem következik be – magyarázta Regős Gábor. 

A szakértő jelezte azt is, hogy túl sokáig sem érdemes fenntartani a hatósági árakat, hiszen utána ez a sokkhatás még nagyobb lehet. A kivezetés olyan hónapban lenne logikus – például szeptemberben –, amikor az infláció a bázishatások miatt egyébként is biztosan mérséklődne.

A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztói kosár bázisidőszaki súlyozású, év elején határozzák meg, utólag nincs lehetőség ezt módosítani. Azért sincs, mert az inflációs adat mindig előbb jelenik meg, mint a kiskereskedelmi, így nem is lehetne mi alapján módosítani. Az inflációs súlyokat ugyanis a korábbi időszakok fogyasztása szerint számítják ki. Az adatok rendelkezésre állásának megfelelően 2023-ban például a 2021-es egész éves és a 2022-es fogyasztás egy részének figyelembevételével. A fogyasztói kosarat ugyanúgy nem módosították akkor sem, amikor a koronavírus-járvány alatt az üzemanyag-forgalom visszaesett, akkor is maradtak a magasabb súlyok.

– A kötelező akciókat a bolthálózatoknak azért nem kell rosszul fogadniuk, mert a szabály bizonyos értelemben nem szigorú. Bolti akciók eddig is voltak és enélkül is lennének. Csak most figyelni kell arra, hogy legyen minden termékcsoportban ilyen termék. Ugyanakkor marketinglehetőséget is jelent, hogy az adott hálózatnál az akció nem tíz, hanem mondjuk húsz százalék. Az úgynevezett mesterséges hiány szintén nem jelentene majd újdonságot – mutatott rá Regős Gábor.

 

Megjegyezte: mindannyian találkoztunk már olyan esettel, hogy a csütörtöktől akciós termék csütörtökön reggel hétkor már nem volt elérhető az adott boltban. Szerinte azonban ezt túl széles körben nem alkalmazhatja egy áruházlánc, hiszen akkor a vásárlók egy része elpártol tőle. Nem is beszélve a fogyasztóvédelem fokozott ellenőrzéseiről

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.