Friss ipari adatok érkeztek

A járműgyártásnak és a villamos berendezések gyártásának nőtt a kibocsátása áprilisban.

Magyar Nemzet
2023. 06. 07. 8:33
null
20200521 MN Debrecen Inter Traction Electrics Kft. (ITE) autóbusz gyár Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás márciushoz mérten 2,5 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezések gyártásáé.

– Bár a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzet átmenetileg visszavetette az ipari teljesítményt és annak egyes szegmenseit, biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás, valamint a villamos berendezések – azon belül az akkumulátorok – gyártása esetében folyamatos növekedés látható – jelentette ki Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért felelős államtitkára. Jelezte: ezek az ország versenyképességét növelő ágazatok az elektromobilitás térnyerésével egyre meghatározóbb ipari területekké válhatnak. Hangsúlyozta továbbá: a kormány mindent megtesz a munkahelyek védelme, a recesszió kivédése és a szankciós infláció letörése érdekében.

 

Ezt a célt szolgálják a kormány gazdaságfejlesztési programjai (ilyen például a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram), amelyek több mint 3100 milliárd forintnyi likviditást biztosítanak a vállalkozások számára és a kamatstoppal együtt kettő százalékponttal növelik GDP-t.

 

Fábián Gergely kiemelte, hogy a kormány az ipar versenyképességének és teljesítményének növelése érdekében aktívan egyeztet a hazai ipar meghatározó vállalkozásaival és érdekképviseleteivel, és erre alapozva kialakítja hazánk új iparstratégiáját és egy, a logisztikai ágazatot segítő versenyképességi csomagot.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.