Éves szinten csökkent, havi szinten nőtt az ipari termelés márciusban

A háború és az elhibázott szankciók jelentős károkat okoznak a magyar gazdaságnak.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 8:33
gyár gazdaság
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,0 százalékkal mérséklődött. Az előző hónaphoz mérten az ipari kibocsátás 0,2 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás nőtt a leginkább – tette hozzá a hivatal.

Biztató, hogy az előző hónaphoz képest már második hónapja látható kismértékű növekedés, a januárban látott jelenetős visszaesést követően. Az ipari teljesítményen belül meghatározó a járműgyártás és a villamos berendezés gyártásának növekedése, ami az elektromobilitás térnyerésével egyre inkább húzóágazattá válik – reagált a friss adatokra a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Ahogy írták, az adatok rávilágítanak, hogy a háború és az elhibázott szankciók jelentős károkat okoznak a gazdaságban. 

A kormány ebben a nehéz helyzetben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat, a munkahelyeket, a teljes foglalkoztatottságot, miközben letöri az szankciós inflációt és kivédi a recessziót. A hibás brüsszeli lépések ellensúlyozása érdekében a kormány elindította a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, a Baross Gábor tőkeprogramot, valamint rendkívül kedvező kamatozású forrásokat biztosít a Széchenyi-kártya-programon keresztül. Mindezeknek köszönhetően több mint 3100 milliárd forintnyi forrás áramlik a vállalkozásokhoz, amely 1,2 százalékkal növeli GDP-t és a kínálat bővítésén keresztül csökkenti az inflációt. A kormány intézkedései eredményesek, csökkenést az infláció, 4,7 millióan dolgoznak és soha ilyen alacsony nem volt a regisztrált álláskeresők száma – idézték fel.

Az előző havi adatközlésből kiderül, hogy az év első két hónapjában az ipari termelés 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, februárban 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Január–februárban a feldolgozóipar 13 alága közül hatban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. A többiben 0,5 és 35 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, míg a legnagyobb alág, a járműgyártás-kibocsátás 13,3 százalékkal bővült. Februárban a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a januárinál 0,3 százalékkal nagyobb volt. Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 4,0 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek éves összevetésben, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban nőtt a termelés volumene.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.