időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

A szankciók ellenére is növelte teljesítményét a hazai ipar

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.07. 13:10 2022.12.07. 14:23
A szankciók ellenére is növelte teljesítményét a hazai ipar

Októberben is nőtt a magyar ipar. Az ipari szektor szereplői egyre nehezebb helyzetben vannak, az ágazatot egymásra rakódó sokkhatások érik: drasztikusan megdrágult az energia, megromlott a finanszírozási- és kamatkörnyezet, megnőttek az alapanyagárak – reagált az októberi ipari termelés legfrissebb adataira Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdai közleményében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében az ipari termelés volumene az előző évhez képest 5,9 százalékkal emelkedett, míg 2022 első tíz hónapjában összességében 6,6 százalékkal nőtt az ipari teljesítmény. Azaz a szankciók ellenére is növelte teljesítményét a hazai ipar.

 

A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében el kell kerülnünk a recessziót, meg kell őriznünk az ipari vállalkozások stabilitását

– fogalmazott a miniszter. A kormány éppen ezért lépett időben. 

Elindította az energiaintenzív termelő kkv-k támogatását, meghirdette a Gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó garancia- és hitelprogramot, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi-kártya-programon keresztül, továbbá kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra is

– emlékeztetett a miniszter.

Bár az iparban a high-tech termékek aránya már ma is 70 százalék, ahhoz hogy az ipar a jövőben is jól teljesítsen, folytatni kell a beruházásokat, tovább kell erősíteni a csúcstechnológiát és a magas hozzáadott értékkel bíró termelést célzó fejlesztéseket, növelni kell az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot. A kormány éppen ezért minden szereplőt arra biztat, hogy vegye igénybe és mielőbb éljen a kormányzat által biztosított lehetőségekkel – hangsúlyozta a miniszter.

Fábián Gergely felel az iparpolitikáért

Az elhibázott szankciók nehéz helyzet elé állították az ipari vállalkozásokat, az ágazat szereplőit egyszerre több sokkhatás sújtja: megnőttek az energiaárak, megdrágult a hitelezés, korlátozzák az exportot és megdrágult az alapanyagok ára. Ebben a helyzetben a családok, a munkahelyek, így a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében meg kell őrizni az ipari szektor stabilitását, tovább kell erősíteni versenyképességét, amely elsősorban a hozzáadott érték növelésével, valamint az energiahatékonyság fokozásával érhető el. Ezért hirdette meg a kormány az energiaintenzív kkv-k támogatását és a Gyármentő programot is – emlékeztet a közlemény.
Nagy Márton az államtitkártól elvárja, hogy olyan javaslatokkal segítse a kormány munkáját, amelyek biztosítják, hogy a recesszió elkerüléséhez és a szankciók negatív hatásainak ellensúlyozásához az ipar minél nagyobb mértékben legyen képes hozzájárulni. Az államtitkár feladata, hogy aktív kapcsolatot tartson fenn az ipari ágazat szereplőivel és az érdekképviseletekkel, emellett fokozza az ipari innovációt, valamint tegyen meg mindent a modern és fenntartható ipari szerkezet kialakítása és a nemzetközileg is versenyképes hazai vállalkozások megerősítése érdekében – írták.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.