A szankciók ellenére is növelte teljesítményét a hazai ipar

Októberben is nőtt a magyar ipar. Az ipari szektor szereplői egyre nehezebb helyzetben vannak, az ágazatot egymásra rakódó sokkhatások érik: drasztikusan megdrágult az energia, megromlott a finanszírozási- és kamatkörnyezet, megnőttek az alapanyagárak – reagált az októberi ipari termelés legfrissebb adataira Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdai közleményében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 07. 13:10
NAGY Márton
Budapest, 2022. október 14. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2022 címû rendezvényén az Akadémia Klubban 2022. október 14-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében az ipari termelés volumene az előző évhez képest 5,9 százalékkal emelkedett, míg 2022 első tíz hónapjában összességében 6,6 százalékkal nőtt az ipari teljesítmény. Azaz a szankciók ellenére is növelte teljesítményét a hazai ipar.

 

A családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében el kell kerülnünk a recessziót, meg kell őriznünk az ipari vállalkozások stabilitását

– fogalmazott a miniszter. A kormány éppen ezért lépett időben. 

Elindította az energiaintenzív termelő kkv-k támogatását, meghirdette a Gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó garancia- és hitelprogramot, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi-kártya-programon keresztül, továbbá kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra is

– emlékeztetett a miniszter.

Bár az iparban a high-tech termékek aránya már ma is 70 százalék, ahhoz hogy az ipar a jövőben is jól teljesítsen, folytatni kell a beruházásokat, tovább kell erősíteni a csúcstechnológiát és a magas hozzáadott értékkel bíró termelést célzó fejlesztéseket, növelni kell az energiahatékonyságot és a fenntarthatóságot. A kormány éppen ezért minden szereplőt arra biztat, hogy vegye igénybe és mielőbb éljen a kormányzat által biztosított lehetőségekkel – hangsúlyozta a miniszter.

Fábián Gergely felel az iparpolitikáért

Az elhibázott szankciók nehéz helyzet elé állították az ipari vállalkozásokat, az ágazat szereplőit egyszerre több sokkhatás sújtja: megnőttek az energiaárak, megdrágult a hitelezés, korlátozzák az exportot és megdrágult az alapanyagok ára. Ebben a helyzetben a családok, a munkahelyek, így a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében meg kell őrizni az ipari szektor stabilitását, tovább kell erősíteni versenyképességét, amely elsősorban a hozzáadott érték növelésével, valamint az energiahatékonyság fokozásával érhető el. Ezért hirdette meg a kormány az energiaintenzív kkv-k támogatását és a Gyármentő programot is – emlékeztet a közlemény.
Nagy Márton az államtitkártól elvárja, hogy olyan javaslatokkal segítse a kormány munkáját, amelyek biztosítják, hogy a recesszió elkerüléséhez és a szankciók negatív hatásainak ellensúlyozásához az ipar minél nagyobb mértékben legyen képes hozzájárulni. Az államtitkár feladata, hogy aktív kapcsolatot tartson fenn az ipari ágazat szereplőivel és az érdekképviseletekkel, emellett fokozza az ipari innovációt, valamint tegyen meg mindent a modern és fenntartható ipari szerkezet kialakítása és a nemzetközileg is versenyképes hazai vállalkozások megerősítése érdekében – írták.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.