időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Magyar Nemzet
2023.06.04. 06:05
Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A Vg.hu cikke részletezi: a rendelet hatálya a kiterjesztett gyártói felelősségi díjra, a gazdálkodó szervezeteknél képződő, a  hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék képződésének megelőzésével, valamint e hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti díjra, végül a települési önkormányzat által a koncessziós társaságnak az  önkormányzat köztisztasági feladatainak ellátásával összefüggésben a koncessziós társaság által végzett hulladékgazdálkodási tevékenységekért fizetendő díjra terjed ki. A díjak megtalálhatók a Magyar Közlöny legfrissebb számában. 

Az új hulladékgazdálkodási rendszerről a napokban nyilatkozott a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium illetékes államtitkára, Raisz Anikó. Elmondta többek között, hogy júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért. 

 

Ez a gyártókat arra ösztönzi, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. 

 

Július 1-jétől az állam helyett egy koncessziós társaság, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Ezzel egyidejűleg az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a gyártóknak a szennyező fizet elve alapján jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez. 

Az intézkedés a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint a fabútorokat érinti. A kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség kollektív teljesítéssel, a koncessziós társaság útján, vagy meghatározott esetekben egyénileg is teljesíthető.

Borítókép: Július elsejétől az állam helyett egy koncessziós társaság végzi a hulladékgazdálkodást (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.