Két és fél milliárd forint érkezik a húsboltokba

Megkezdődött a hentesüzletek támogatásának kifizetése.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 15:08
hentes Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrárminisztérium megkezdte a hentesüzletek támogatási összegének kifizetését, amellyel a Herman Ottó Intézetet bízta meg. A februárban meghirdetett pályázat sikerét az bizonyítja, hogy 813 üzlet összesen 2,515 milliárd forint értékben nyert el támogatást – közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, az orosz–ukrán háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciók következményeként kialakult energiaválság és a nehéz gazdasági környezet ellenére a kormány továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. Ezért döntöttek úgy, hogy a jelenlegi gazdasági kihívások mellett is támogatják a mikrovállalkozásként működő hentesüzleteket – tette hozzá.

Nagy István emlékeztetett, olyan mikrovállalkozások élhettek a támogatással, amelyek tevékenységi körébe beletartozik a hús- és hentesáru kiskereskedelme, és azt a 2022. évben ténylegesen végezték is. A pályázat elnyerésének további feltétele volt annak vállalása, hogy a vállalkozás legalább 2023. december 31-ig folytatja a tevékenységét. Fontos kikötés volt, hogy a pályázó a kérelem benyújtásakor nem állhatott felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt, illetve, hogy köztartozásmentes legyen. Egy vállalkozás egy pályázat benyújtására kapott lehetőséget, függetlenül az általa üzemeltetett húsboltok számától, maximum három és fél millió forint értékben.

A nyertes pályázók a támogatást közműdíjak (víz, gáz, villany, távfűtés, csatornadíj, telefondíj) finanszírozására, helyiségbérleti díjak rendezésére, valamint munkabér és annak járulékainak megfizetésére fordíthatják.

Az agrárminiszter kiemelte, a kis hentesüzletek mint a helyi ellátás szereplői hozzájárulnak az élelmezésbiztonság megvalósulásához, annak fenntartásához, és emellett munkát biztosítanak az ott élőknek. Ezek az üzletek képezik a kistelepülések népességmegtartó erejét, ezért támogatásuk társadalmi és demográfiai szempontból is kiemelten fontos – fűzte hozzá a miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.