Máris hatékonynak bizonyul a kötelező akciózás

A bolthálózatok egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 10:20
kötelező akciózás, akció, élelmiszerüzlet, bolt, élelmiszer, vásárlás Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól működik a kötelező akciózás, az intézkedés hatálybalépése óta a boltláncok egyre-másra jelentik be a kedvezményeket – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A tárca közleményében azt írja: a június elsején elindult kötelező akciózás egyaránt hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az infláció csökkentéséhez, valamint a családok megvédéshez. A szankciós infláció a kormányzat korábbi intézkedéseinek köszönhetően idén januárban tetőzött, májusban 2020 novembere óta először csökkent „látható módon”, júniusban pedig akár 20 százalék alá csökkenhet. Az újabb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ez a tendencia tovább fog erősödni, minden esély megvan arra, hogy már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

Mindez lehetővé tette, hogy a kormány kivezesse a már mintegy másfél éve működő élelmiszerárstop intézményét azzal, hogy a kivezetésre augusztus elsejével kerül sor. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók.

 

 

Ezzel párhuzamosan a kormány az árverseny további fokozása és a családok védelme érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított – legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében.

 

A kormány arról is döntött, hogy azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszerárstop kivezetését követően, a korábbi nyolc árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

Az intézkedés így amellett, hogy továbbra is kedvező áron teszi elérhetővé az alapvető élelmiszereket, 2023 augusztusától jelentősen kibővíti a jelenlegi húsz termékből álló akciós árú termékkosarat, amely a kötelező akciónak köszönhetően a vásárlók rendelkezésre áll az üzletekben.

A kormány célja változatlan: a családok és a gazdaság megvédése érdekében év végére egy számjegyűre kell csökkenti a szankciós inflációt. A most bejelentett intézkedéseken túlmutatóan ezt a célt fogja szolgálni a 2023. július 1-jén induló online árfigyelő rendszer is – szögezi le a tárca közleménye. 

Borítókép: A június elsején kezdődött kötelező akciózás egyaránt hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az infláció csökkentéséhez és a családok megvédéséhez (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.