Messze van, de már látják az alagút végét a TranzitFood-nál

A háború és az elszálló energiaárak bizonytalanságot hoztak a víziszárnyas-ágazat szereplői számára is.

Gőz József Miklós
2023. 06. 04. 14:50
liba, víziszárnyas, baromfi Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A víziszárnyasok területén is gyorsan megtörtént a felfutás a Covid-járvány lecsengése után. Amikor a járvány után kinyitottak az addig bezárt vendéglők, szállodák, és az emberek elkezdték elkölteni a bezártság miatt felgyűlt pénzüket, növekedett a termékeik iránti kereslet – mondta el Szabó Ákos, a TranzitFood Kft. ügyvezető igazgatója. Aztán jött az energiaválság, a takarmányár és az egyéb költségek drasztikus növekedése és az ukrán háború, így ismét bizonytalan lett a helyzet. Ebben az évben számolni kell azzal, hogy csökkennek az értékesítési áraik, és ennek mértékétől függően a költségeket is le kell szorítaniuk. Remélik, hogy a vásárlóerő és a fogyasztás minél hamarabb visszatér a tavalyelőtti szintre.

Az energiaválság és a háború miatt az elmúlt évben sok feladatot kellett megoldania a társaságnak. 

A tavalyi aszály miatt még az is kérdésessé vált, hogy a jócskán megemelkedett árakon egyáltalán sikerül-e megfelelő mennyiségű takarmányt beszerezniük. Az általuk igénybe vett szolgáltatások árai drasztikusan megnőttek, az infláció miatt minden megdrágult. Ugyanakkor a vállalat a mintegy 15 százalék keresletcsökkenés miatt korlátozva volt az árak emelésében

– mondta Szabó Ákos.

Az idei kilátásokat az javítja némiképp, hogy már kezdik látni az energia és a nyersanyagok piacán bekövetkező árcsökkenést. A gabonatermés egyelőre kedvezően alakul, s ami a gabonatermelőknek csapás, nekik némi enyhülést hozott: az ukrán gabona bejövetele csaknem a felére vitte le az árakat. Mindazonáltal nem várható olyan gyors fellendülés, mint a covidos idők után. Az emberek vásárlóereje csak lassabban tér vissza, mint amikor nem a reálbér csökkenése, hanem a visszatartott fogyasztás okozta a kereslet csökkenését.

Mindenesetre a cégnél bíznak a jövőben. Jól halad annak a húszmilliárd forintos beruházási csomagnak a menete, amelyet 2020 decemberében határoztak el. Az ebben szereplő 6,5 milliárdos beruházás lépései is időarányosan teljesülnek, ami 2022 tavaszán indult el, s amely 2,7 milliárd forint állami támogatást kapott. A nyírgelsei víziszárnyas- és a nyírbátori baromfitenyésztő telep korszerűsítése és kapacitásának növelése valósul meg ebből a pénzből. A tervek szerint 2024 tavaszára lesznek készen a munkálatokkal. Hatásukra csaknem duplájára növekszik a víziszárnyas- és a baromfitermelés. Jelenleg kétmillió libát, tízmillió kacsát és 17 millió egyéb baromfit tenyésztenek. Az utóbbi szám jövőre harmincmillióra emelkedhet.

A filozófiájuk változatlan: jó minőségű termékekkel ellátni a fogyasztókat. E célból az új termékeknél kifejezetten a háztáji vonal genetikáját használják, amely lassabb növekedésű állatokat is jelent, minőségi takarmányt etetnek a jószágokkal, nagyobb életteret adnak nekik a tenyésztésben, így húsuk ízre és küllemre is jobban hasonlít az egyedileg tartott háztáji baromfi húsára, anélkül, hogy olyan drága lenne – jellemezte termékeiket a vezérigazgató.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.