Tovább csökkenhet az év végéig a baromfihús ára

Az áprilisi tízszázalékos mérséklődés után év végéig újabb tízszázalékos korrekciót vár a csirkehús árában Bárány László. A Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa úgy véli, az árak további csökkenéséhez az energiaár mérséklődése mellett az alacsonyabb gabonaárak is hozzájárulnak idén.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 4:54
null
Kisvárda, 2020. április 17. Baromfifeldolgozó gépsor a baromfivágással és -feldolgozással foglalkozó Master Good Kft. üzemében Kisvárdán 2020. április 17-én. Újabb vállalatokhoz érkeztek honvédelmi irányító törzsek a lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében, így már összesen 104 vállalat működését segítik. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid és a háború sok vállalkozást kellemetlen helyzetbe hozott, az exportáló baromfiipari vállalkozások azonban jelentősen profitáltak az ezekkel is összefüggésben kialakult keresleti piacból, valamint a gyenge forintból. Ez a Master Good esetében azt jelenti, hogy 217 milliárd forint árbevétel mellett húszmilliárd forint adózott eredményt könyvelhettek el.  

– Tavaly április végéig komolyan aggódtunk, hogy az árainkban tudjuk-e majd érvényesíteni a takarmány- és energiaárak elszállása miatt bekövetkezett elképesztő költségnövekedést. Az európai szintű madárinfluenza-járvány azonban megváltoztatta a helyzetet, hatalmas állományokat kellett kiirtani az állati pandémia miatt, így masszív baromfihiány alakult ki. A keresleti piac pedig nemcsak az extra költségek érvényesítését tette lehetővé, de a profithányad növelését is – fogalmazott Bárány László, a Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa.

A magas költségek alacsony kínálattal párosulva természetesen magas fogyasztói árszintet generáltak, amire a kormány az ársapkák bevezetésével reagált. A csirketermékek közül a mellfilé és a farhát kapott ársapkát.

– Ez a technika a kormány szándékaival összhangban egy fél évig valóban azt a célt szolgálta, amire kitalálták, vagyis némiképp gátat szabott az árak fékezhetetlen emelkedésének – mondta a szakember. 

Tavaly év végén azonban újabb fordulat következett be, ami már az idei első negyedévtől kezdte éreztetni hatását. Miközben az aszály miatt a gabonaárak az egekbe szöktek, csökkent a fogyasztás, a keresletcsökkenés pedig elkezdte fékezni a rohamos áremelkedés ütemét. Ez számokban azt jelenti, hogy európai szinten 2023 második negyedévére összességében tíz százalékkal csökkentek az értékesítési árak. Ez a tendencia az előrejelzések szerint a következő hónapokban is folytatódik. 

Én a magam részéről év végéig további tízszázalékos mérséklődésre számítok. Azután pedig, úgy vélem, árstabilitás jön létre, ami egy viszonylag hosszabb időszakot jellemez majd

– jelezte Bárány László.

Szerinte a baromfiágazat mindig is válságálló volt, megtanulta fékezni, tompítani a működését veszélyeztető történéseket. 

– Azt is mondhatnánk, hogy megtanultunk szlalomozni, nem zúgunk le a hegyről fékezés nélkül. Ez jelen pillanatban azt jelenti, hogy a magas áraktól reményeink szerint csak lassan, óvatosan jutunk el egy alacsonyabb árszinthez, miközben a költségeink is hasonló módon és ütemben mérséklődnek. Ez utóbbihoz a gáz árának mérséklődésén kívül hozzájárul az is, hogy alternatív energiahordozók bekapcsolásával magát a gázfogyasztást is mérsékeljük. Az elektromos energia esetében a fogyasztáscsökkentés hasonló okok miatt szintén reális alternatíva – mondta. 

Bárány László az infláció és a kereslet összefüggéseit boncolgatva kifejtette: az előrejelzések szerint Magyarországon már júliusban érzékelhetően csökkenhet az infláció, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb árszint mellett idővel újra megnő a fogyasztás.

Borítókép: A Master Good kisvárdai üzeme (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.