Negyvenmilliárdos segítség több mint ötezer cégnek

Az inflációt is csökkenti és a növekedést is serkenti a kormány új intézkedése.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 8:13
Karnok Csaba
20200323 Deszk Koronavírus-járvány Gázóra és villanyóra leolvasását mindenki saját maga végzi, és diktálja a szolgáltatónak. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötezer vállalkozást szabadít ki az extrém magas áron kötött fix áras áramszerződéséből a kormány – reagált közleményben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a hétfői Kormányinfón elhangzottakra.

A közlemény felidézi: az elhúzódó háború és a hibás szankciók egész Európában energiaválsághoz vezettek: a gázár 300 euró/megawattóra feletti, míg a villamos energia 650 euró/megawattóra feletti áron tetőzött. Az energiaár-robbanás hazánkban egybeesett a gáz- és villamosenergia szerződéskötési időszakával, így a gazdasági szereplők jelentős része a félelemtől vezérelve rendkívül magas áron kötött szerződést, amelynek következtében ma a hazai vállalatok a tőzsdei árhoz képest és az uniós átlaghoz képest is többszörös áron jutnak hozzá az energiához. Különösen aggasztó a helyzet a villamos energia esetében, ahol a hazai szereplők az uniós átlag 2,3-szeresét fizetik ki, amely rendkívül jelentős versenyképességi hátrányt okoz. Ez rendkívül hátrányos helyzetbe hozza a hazai gazdasági szereplőket, gátolja a növekedést és a beruházásokat, veszélyezteti a munkahelyeket, ráadásul akadályozza az infláció letörését is – írják. 

A kormány a gazdaság és a vállalkozások érdekében már korábban is több intézkedést vezetett be, hogy megóvja a hazai vállalatokat az energiaár-emelkedés romboló hatásaitól: 2022 októberében meghirdette a Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházástámogatási programot, majd az ügyfelek érdekében célzott kezességvállalási programot indított az energiakereskedők számára, végül 2023 áprilisában a „váltófix” szerződéssel rendelkező vállalkozásokat támogatta kedvező átkötési ár biztosításával. 

 

Az intézkedések több tízezer vállalkozást támogattak, így több százezer munkahelyet, azaz családot védtek meg a nehéz helyzetben – hangsúlyozza a tárca. 

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023. június 12-én bejelentett javaslatára a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, majd a kormány is részletesen megvizsgálta a fix áras energiaszerződések helyzetét. A kormány megállapította, hogy elsősorban az áramszerződések esetén magas azoknak a vállalatoknak az aránya, akik fix és általában magas, sőt sokszor extrém magas áron kötöttek szerződést.

A villamos áram tekintetében a szerződések 81 százaléka fix áras, a 2023. évre vonatkozó fix áras áramszerződések átlagára pedig a rendelkezésre álló adatok alapján 250 euró/megawattóra körüli, ami – még az alacsonyabb áron történt újraszerződések és a váltófix szerződések piaci áron történt fixálása ellenére is – többszöröse a jelenlegi 100 euró/megawattóra körüli tőzsdei árszintnek. 

A fix áras áramszerződéssel rendelkező vállalkozások harmada 320 euró/megawattóra feletti áramárat kénytelen megfizetni. Ez a többletköltség a kapacitások mérséklődését, a műszakok csökkentését vonja maga után, ezáltal rontva az ipari termelési adatokat, veszélyeztetve a munkahelyeket és a gazdasági teljesítményt. Mindez ráadásul az infláció letörését is akadályozza, azáltal hogy számos vállalat az idei év egészére „beragadt” a magas energiaköltségbe.

 

Annak érdekében, hogy hazánk elkerülje a recessziót, év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt, megvédje a családokat, a munkahelyeket és a vállalkozások versenyképességét, a kormány arról döntött, hogy nettó 200 euró/megawattóra áron maximalizálják a fizetendő villamosenergia-díjat, azon ágazatok esetében, amelyek érdemi hatással vannak az infláció alakulására,

 

 így a feldolgozóiparral, a szálláshely-szolgáltatással, valamint a raktározás, szállítással foglalkozó vállalatok számára. 

 

A kormány ezen összeghatár felett 2023. július 1. és 2023. december 31. között, azaz hat hónapos időtávra támogatja az áramköltséget. Az intézkedés azon szerződésekre vonatkozik, amelyek alapján 2023. június 1. napján fixált ár szerint fizettek a vállalkozások. Az érintett vállalkozások száma a feldolgozóipar esetében meghaladja a 4200 darabot, a szálláshely-szolgáltatás esetén közel hatszáz darabot tesz ki, a szállítás, raktározás esetében pedig több mint kétszáz vállalkozást érint.

 

A lépés összességében mintegy negyvenmilliárd forintos segítséget jelent a több mint ötezer cég számára, azaz vállalkozásonként közel nyolcmillió forint támogatást biztosít a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedése. 

 

A kormány azt várja el a cégektől, hogy növeljék a teljesítményüket és érvényesítsék értékesítési áraikban a kapott támogatást. A döntés így egyszerre mérsékeli az inflációt és hozzájárul a gazdasági növekedéshez – zárja közleményét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.