Megállapodást kötöttek a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek

Elsődleges cél, hogy új lendületet kapjon a hazai vállalkozásfejlesztés intézményrendszere.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 16:40
KRISÁN László; EPPEL János; SZABADOS Richárd; LÓGA Máté
Stratégiai megállapodást kötöttek a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratégiai megállapodást kötött három vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezet a magyarországi vállalkozások hatékonyabb támogatása érdekében. Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Kavosz Zrt. vezetői a megállapodást csütörtökön Budapesten írták alá.

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára az aláírás alkalmából elmondta: ezzel a hazai kis- és középvállalkozói (kkv-) szektor számára egy platformon lesznek elérhetőek a finanszírozási lehetőségek és a szakmai támogatási eszközök.

Kiemelte: elsődleges cél, hogy új lendületet kapjon a hazai vállalkozásfejlesztés intézményrendszere, és ennek a hazai kkv-k legyenek a nyertesei. Elmondása szerint a következő hónapokban az iparfejlesztés támogatására létrejött IFKA három fő területre kíván koncentrálni: a vállalati szektor zöldátállására, a fenntarthatóságra, energiahatékonyságra, valamint a beszállítói láncok megerősítésére. A megállapodással a zöldátállás elősegítésében már eddig felhalmozott tudást a gyakorlatban is szeretnék érvényesíteni.

Lóga Máté a Széchenyi-kártya-program idei eredményeiről elmondta: június végéig 26 ezer hitelkérelmet fogadtak be, összesen ezermilliárd forint értékben. Ennek 63 százaléka folyószámlahitel, 19 százaléka forgóeszköz-, 8,8 százalék pedig beruházási hitel. A befogadott hitelkérelmek 43 százalékára kötöttek szerződést.

Szabados Richárd, az IFKA ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a megállapodással létrejön egy keretrendszer, amely meghatározza a magyar vállalkozásfejlesztés intézményrendszerét a jövőben. Megfogalmazása szerint az a küldetésük, hogy összekössék az adatbázisaikat a VOSZ-szal és a Kavosszal, minél több információ jusson el a cégekhez egy helyről a forrásokról és a pályázatokról. A zöld átállás mellett további fontos feladatnak nevezte a vállalkozások generációváltásának támogatását, a hazai és uniós támogatások, nemzetközi projektek kezelését.

Eppel János, a VOSZ elnöke arról beszélt, hogy az adatbázisok egyesítésével fel tudják mérni a vállalkozások valós igényeit. Az újonnan létrehozott intézményrendszerrel a rendelkezésre álló forrásokat a kiválasztott innovatív témák mentén szeretnék visszaforgatni a magyar vállalkozások fejlesztésére.

Krisán László, a Kavosz vezérigazgatója a megállapodást egyedülállónak nevezte abban a tekintetben, hogy létrejön egy felület, ahol a vállalkozásokat támogató összes eszköz koncentráltan jelenik meg.

Kitért arra is, hogy a Kavosz hamarosan egy 12 pontos pénzügyi tudatosságot fejlesztő programmal áll elő. A következő időszak legfontosabb témájának a zöldítést és a fenntarthatóságot nevezte – ismertette az MTI.

Borítókép: Krisán László, a Kavosz vezérigazgatója, Szabados Richárd, az IFKA ügyvezető igazgatója, Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára és Eppel János, a VOSZ elnöke (b-j) az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft., a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kavosz Zrt. stratégiai együttműködési megállapodásának aláírásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. június 29-én. (Fotó MTI/Soós Lajos) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.