Hernádi Zsolt: Bebizonyosodott, hogy a szankciókkal nem lehet Oroszországot térdre kényszeríteni

Bebizonyosodott, hogy a szankciókkal Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 07. 29. 20:04
HERNÁDI Zsolt
Sátoraljaújhely, 2023. július 6. Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Szabadság, közösség, cselekvés címmel megrendezett Rákóczi Szabadegyetem megnyitóján Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Táborban 2023. július 6-án. A tábor idén nyáron 12 ezer magyar fiatalt fogadhat, 31 országból több mint két tucat rendezvény keretében. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hernádi Zsolt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt pódiumbeszélgetésén szombaton Esztergomban azt mondta: mindenki azt hitte, hogy emiatt le fog ülni az orosz gazdaság, de az oroszok átcsoportosították a teljes ellátási útvonalat.

Ma az orosz kőolajexport 80 százaléka áttevődött Indiába és Kínába.

Az európai energiapaci helyzetről szólva hangsúlyozta: áttevődtek a súlypontok, de az ellátásbiztonsági kockázat többé-kevésbé fennmarad.

Ellátásbiztonsági káosz azért nem alakult ki – mondta –, mert egyrészt meleg tél volt egész Európában, másrészt az árak miatt elképesztő mértékben csökkent a gázfogyasztás, Európában 22 százalékkal.

Hernádi Zsolt a német lapban megjelent hírt, amely szerint a Mol és Törökország a legnagyobb dízelbeszállítója Ukrajnának, bődületes hazugságnak nevezte. Azt mondta, a Mol a logisztikai lehetőséget, a logisztikai támogatást adja, és Magyarországról az ukrán dízelbehozatalnak a 6 százaléka érkezik.

A hulladékgazdálkodás és a zöldátmenet témájával kapcsolatban egyebek mellett azt emelte ki, hogy a Mol tíz éven belül 185 milliárd forintnyi beruházást vállalt. Úgy fogalmazott: – Elvállaltuk azokat a kritériumokat, amelyeket a magyar államnak teljesítenie kell a hulladékfeldolgozásnál.

Megjegyezte azt is, hogy teljesen más típusú hulladékválogatókat fognak építeni, olyanokat, amelyek valóban minőségi alapanyagot tudnak készíteni az újrahasznosításra, és ezeket értékesíteni lehet. Kitért arra is, hogy a hulladék a rezsivédelem alá tartozik, és pillanatnyilag nincsen arról szó, hogy a hulladék elviteléért a lakosság többet fizessen.

Hernádi Zsolt a rezsivédelem témáját érintve fontosnak tartotta, hogy a rezsicsökkentés kedvezményezettjei valóban a ténylegesen rászorulók legyenek, és a lakosság egy részének igenis szüksége van támogatásra – hangoztatta.

Van létjogosultsága annak, hogy a lakosság kap támogatást, de nem lehet, hogy ez mindenkire érvényes legyen

– jelentette ki.

A Mol pénzügyi helyzetéről és gazdasági környezetéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben a cég makrogazdasági, olajipari környezete sokkal rosszabb, mint a tavalyi volt. Hozzátette: tavaly a vállalatoknál az ipari beruházások összege már markánsan elkezdett csökkenni, és a magyar makrogazdaságban három év múlva hiányzik majd, ha a Mol csökkenti a beruházásait.

Az extraprofitadóval összefüggésben megjegyezte, „Az olyan, mint a kábítószer: rá lehet szokni”. Úgy fogalmazott: egyszer-egyszer lehet használni, de utána gyorsan ki kell vezetni, mert beruházások fognak elmaradni.

Kitért arra is, hogy a Molnál azt vallják, ami jó a cégnek, az jó az országnak is, és ez fordítva is igaz: ami rossz az országnak, az rossz a Molnak is. Hozzáfűzte: egy magyarországi központú vállalat akkor lehet erős, ha a magyar kormány is erős.

Hernádi Zsolt – aki a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójának, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke is – arról beszélt, hogy az ő felfogásában az egyetemek átalakítása sebességváltásnak tekinthető.

A kuratóriumok sok olyan döntést tudnak meghozni, ami korábban évekig tartott. Az átalakítás gyorsítás, ütemváltás, amire a felsőoktatásnak szüksége volt.

Az Erasmus-programmal kapcsolatban Brüsszellel fennálló vitáról szólva Hernádi Zsolt közölte azt is, hogy az alapítvány szükség esetén Brüsszel helyett kifizeti a diákoknak az ösztöndíjat.

Borítókép: Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.