Mutatjuk, mennyivel emelkedtek a keresetek

Egy átlagos munkavállaló már közel háromszor annyit vihet haza, mint 2010-ben.

Magyar Nemzet
2023. 07. 25. 8:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt. A bruttó átlagkereset 17,9, a nettó átlagkereset 17,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal. A reálkereset három százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 21,5 százalékos növekedése mellett.

– Egy átlagos munkavállaló már közel háromszor annyit vihet haza, mint 2010-ben. A kormány az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben is mindent megtesz azért, hogy megvédje a családokat, a munkahelyeket, helyreállítsa a gazdasági növekedést, és támogassa a bérek folyamatos emelkedését. Ehhez legelőször le kell törni és egy számjegyűre kell leszorítani a szankciós inflációt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a kormány már számos intézkedésről döntött: júniustól többek közt bevezette a kötelező akciózást, aminek mértéke augusztustól 10-ről 15 százalékra emelkedik, júliusban pedig elindult az online árfigyelő rendszer. 

Az utóbbinak köszönhetően a megfigyelt termékek átlagára már 6,7 százalékkal csökkent. A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedések hatékonyak és eredményesek, a januári tetőzéshez képest már ötödével csökkent az infláció mértéke.

– A családok és a gazdaság védelme érdekében a kormány kétszázezer forinttal megemelte a Szép-kártya kedvezményes keretét, az infláció egyre nagyobb ütemű csökkentése pedig újra megnyitja az utat a reálbérek növekedése előtt – tette hozzá a tárca.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.