Nagyon jó hírt közölt az Agrárminisztérium

Az őszi árpa aratása befejeződött, 2 193 710 tonna terméssel 397 875 hektáron – közölte Nagy István agrárminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 29. 8:46
null
Debrecen, 2021. július 1. Egy 35 hektáros területen megkezdték az õszi árpa aratását Debrecen határában. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt lelassultak a betakarítási munkálatok, ugyanakkor továbbra is fennakadás nélkül tart a nyári aratás a földeken – közölte Nagy István agrárminiszter.

A közlemény szerint a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a nyári hónapokban 1,8 millió hektáron tartanak az aratási munkálatok, az őszi vetésterületek nagysága ugyanis a jelenlegi gazdálkodási évben átlag feletti.

Az aratás kezdetekor a kalászosok és a repce is kedvező állapotban voltak. Ezen növények esetén a termés országos mennyisége és átlaghozama elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest, ugyanakkor jobb a tavalyi történelmi aszályos évnél – fűzte hozzá Nagy István.

Hozzátette, az őszi árpa aratása befejeződött, 2 193 710 tonna terméssel 397 875 hektáron. Az országos termésátlag 5,5 tonna hektáronként, ez elmarad a várakozásoktól.

Az őszi búza termőterülete jelentősen növekedett idén a múlt évhez képest. E növény esetében is a végéhez közelednek a munkálatok, 86 százalékos készültségnél 5,5 tonna hektáronkénti termésátlag várható.

Az őszi káposztarepce betakarítása is a végénél jár. A múlt évinél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 000 hektár a vetésterülete. Ugyanakkor jó termésátlag ígérkezik, az össztermés 614 000 tonna körül alakulhat – részletezte a miniszter a közleményben.

Nagy István kitért arra is, hogy a szalmabetakarítást és a tarlóhántást folyamatosan végzik, ahogy az időjárás engedi. Az esőzések nyomán kedvező nedvességállapotba került a talaj felső része, így felgyorsult a tarlóhántás, valamint a másodvetési munkák is.

Borítókép: árpaaratás (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.