A vendégek száma nőtt, az eltöltött vendégéjszakák száma csökkent júniusban

A külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 8:40
null
Tihany, 2022. augusztus 19. Turisták és kirándulók nézik a Balaton keleti medencéjét, valamint a település építészeti és táji szépségeit a Pisky sétányról. Ez a sétaút az apátság épületegyüttesétõl a Visszhang-dombhoz vezet. Tihany a Balaton-part egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja, bevételeinek jelentõs része a turizmusból származik. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júniusában a turisztikai szálláshelyeken 1,6 millió vendég 4,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,8 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal emelkedett. 2023. január–júniusban a belföldi vendégek 8 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

 

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balatonon és a Mátra–Bükk turisztikai térségben a belföldivendég-éjszakák 32, illetve 9,4 százalékát regisztrálták.

 

A külföldiek körében a legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 14 százalékát regisztrálták.

Összesen 27 681 turisztikai szálláshely, ezen belül 2941 kereskedelmi, illetve 24 740 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 985 szálloda és 1187 panzió volt nyitva június egy részében vagy egészében.

Májusban a turisztikai szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően a vendégek száma 7,1, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.