Örülhetnek az atlétikai vb-nek a fővárosi szállásadók

A világ minden tájáról érkeznek versenyzők és turisták az atlétikai vb ideje alatt Magyarországra, ez pedig a turizmusnak is jó hír. A budapesti szállásadók már most örülhetnek, hiszen az eddigi adatok azt mutatják: közel 340 ezer vendégéjszaka-foglalást regisztráltak náluk a világbajnokság idejére.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 18:48
null
Budapest, 2023. július 8. Egy néző a 128. Atlétika Magyar Bajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 8-én. MTI/Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 200 országból több mint 2100 atléta érkezik Magyarországra augusztus 19. és 27. között az atlétikai világbajnokságra. A sporteseményt nem csak a sportrajongók, hanem a budapesti szállásadók is várhatják, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ friss adatai szerint már most közel 340 ezer, a verseny időtartamára szóló vendégéjszaka-foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók.

Az NTAK adatai alapján augusztus 19. és 27. között a budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka köthető a külföldi látogatókhoz. Ausztráliából, Indiából, Kínából éppúgy foglaltak szállást a fővárosi szálláshelyekre erre az időszakra, mint Dél-Afrikából, Tunéziából vagy éppen Argentínából, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából. A legfőbb küldőország között megtaláljuk hazánk hagyományosan meghatározó piacait is. Minden tizedik vendégéjszaka-foglalás Izraelből, az Egyesült Királyságból vagy Németországból érkezett, Spanyolországból és Olaszországból pedig a fővárosi szálláshelyek hat-hat százalékát foglalták le előre. 

A vb idejére szóló közel 230 ezer budapesti, külföldi vendégéjszaka-foglalásnak több mint a fele jelentkezett a szállodáknál – a 60 százalékuk a négy- és ötcsillagos hotelekbe szól −, míg a foglalások majd 40 százalékát magánszálláshelyeken és egyéb szálláshelyeken regisztrálták. A 110 ezer, belföldi vendégtől beérkezett vendégéjszaka-foglalás mintegy 80 százalékát szintén a fővárosi szállodákban regisztrálták, ezek kétharmada a négy- és ötcsillagos szállodákba szól.

A sportturizmus az egyik legdinamikusabban növekvő turisztikai ágazat. Az atlétikai világbajnoksághoz mérhető nemzetközi megmérettetések különösen nagy jelentőséggel bírnak a hazai turisztikai szektor teljesítményében. 

A sportversenyek látogatói a szabadidős turistákhoz képest általában hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon, többet költenek és gyakrabban vesznek igénybe magas minőségű szállással, vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásokat – hívja fel a figyelmet az MTÜ közleménye.

– Az atlétikai világbajnokságnak jelentős turisztikai hatása van, hiszen nemcsak a verseny idejére látogatnak hazánkba a szurkolók, hanem lehetőség szerint meghosszabbítják útjukat, hogy jobban felfedezzék fővárosunkat vagy a vidéki településeket. Azonban még náluk is többen vannak azok, akik tévén keresztül követik majd a versenyszámokat. Közel egymilliárd embert érnek el majd a közvetítések, melyet megsokszoroznak a versenyzők és a szurkolók által feltöltött közösségi médiás posztok is. Ezek mind jó hírét viszik Magyarországnak. Mind azt mondják el, milyen élményekkel teli, biztonságos úti cél hazánk. 

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, ez alatt az idő alatt rajtunk lesz a világ szeme. Ennek turisztikai jelentősége és hosszú távú hatása szinte megbecsülhetetlen

– emelte ki Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

– Az atlétikai világbajnokság történelmi jelentőségű Magyarország és a hazai turizmus számára. Immár a számok is egyre erősebben és mindennél egyértelműbben bizonyítják, hogy hatása messze túlmutat azon a kilenc napon, amíg a versenyek zajlanak. A világ harmadik legnagyobb sporteseménye lehetőség arra, hogy a legjobb arcunkat mutassuk a világ felé: azon dolgozunk, hogy minden idők legjobb atlétikai világbajnokságát rendezzük meg, ami képes arra, hogy hosszú évekig, akár évtizedekig is pozitív benyomást hagyjon Magyarországról a nézőkben, akár a helyszínen a stadionban, akár a világ bármely táján televízión követik az eseményeket – mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Borítókép: A sportesemény turisztikai hatása hosszú távon is jelentős (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.