Az unió fúziókontrolljának lezárására vár a Dunaferr

A kormány és a Liberty Steel továbbra is elkötelezett a vállalat megmentése mellett.

2023. 09. 29. 14:30
Dunai Vasmű, Dunaferr Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunaferr már csak az Európai Unió fúziókontrolljának lezárására vár – közölte pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Felidézik: a Dunaferr a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége és az elhibázott szankciók miatt fizetésképtelenné vált, amivel több ezer család megélhetése került veszélybe. A munkahelyek megvédése érdekében a kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium – együttműködve Mészáros Lajossal, a térség országgyűlési képviselőjével – aktív szerepet vállalt a gyár megmentésében, többek közt a jogszabályi környezet rendezésével és a bérgarancia-alapon keresztül a bérek kifizetésével.

A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, így a Dunaferr értékesítése sikerrel zárult. Az értékesítés folyamata még nem zárult le teljesen, ugyanis az Európai Unió fúziókontrollja jelenleg is zajlik, amelyet a bizottság egyszerűsített eljárásban vizsgál. A tulajdonosi jogok átadására kizárólag az eljárás befejezését követően kerülhet sor, így addig a felszámolóbiztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A Liberty Steel sikeres pályázatának következményeként egy megállapodási szerződést írtak alá.

A fúziókontroll lezárása ütemezetten halad, az egyszerűsített eljárás határidejét az Európai Bizottság október 13-ban állapította meg, emiatt a Liberty Steellel kötött szerződésben lévő szeptember 30-i határidő is módosul.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány és a Liberty Steel továbbra is elkötelezett a Dunaferr megmentése és az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöldátállás mellett, hiszen ez jelenti az ágazat versenyképes és fenntartható jövőjét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.