időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Az unió fúziókontrolljának lezárására vár a Dunaferr

Magyar Nemzet
2023.09.29. 14:30 2023.09.29. 14:45
Az unió fúziókontrolljának lezárására vár a Dunaferr

A Dunaferr már csak az Európai Unió fúziókontrolljának lezárására vár – közölte pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Felidézik: a Dunaferr a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége és az elhibázott szankciók miatt fizetésképtelenné vált, amivel több ezer család megélhetése került veszélybe. A munkahelyek megvédése érdekében a kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium – együttműködve Mészáros Lajossal, a térség országgyűlési képviselőjével – aktív szerepet vállalt a gyár megmentésében, többek közt a jogszabályi környezet rendezésével és a bérgarancia-alapon keresztül a bérek kifizetésével.

A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, így a Dunaferr értékesítése sikerrel zárult. Az értékesítés folyamata még nem zárult le teljesen, ugyanis az Európai Unió fúziókontrollja jelenleg is zajlik, amelyet a bizottság egyszerűsített eljárásban vizsgál. A tulajdonosi jogok átadására kizárólag az eljárás befejezését követően kerülhet sor, így addig a felszámolóbiztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A Liberty Steel sikeres pályázatának következményeként egy megállapodási szerződést írtak alá.

A fúziókontroll lezárása ütemezetten halad, az egyszerűsített eljárás határidejét az Európai Bizottság október 13-ban állapította meg, emiatt a Liberty Steellel kötött szerződésben lévő szeptember 30-i határidő is módosul.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány és a Liberty Steel továbbra is elkötelezett a Dunaferr megmentése és az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöldátállás mellett, hiszen ez jelenti az ágazat versenyképes és fenntartható jövőjét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.