Az üzemanyagárakról is egyeztetett a gazdaságfejlesztési miniszter

A Mol vezetőivel és a Magyar Ásványolaj Szövetség elnökével egyeztetett az üzemanyagárak kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Az egyszámjegyű inflációs cél világos, a benzin és a gázolaj árának pedig jelentős szerepe van ebben.

2023. 09. 26. 15:43
null
20230922 - Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter - 61. Közgazdász-vándorgyűlés Egerben - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemanyagkereskedelmi ágazat szereplőivel egyeztetett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, közösen áttekintették a hazai és globális gazdasági folyamatokat, különös tekintettel az energia és üzemanyag-ellátás területére. A felek megvizsgálták az elmúlt időszak üzemanyagár emelkedésének okait és az árak várható alakulását, továbbá elemezték és konkretizálták az elmúlt időszakban felmerült problémákat, kockázati tényezőket.

Az egyeztetés egyik fontos üzenete, hogy az üzemanyag-ellátás Magyarországon stabil és biztonságos, az üzemanyagárak emelkedése azonban nemzetközi és országspecifikus tényezőkre vezethető vissza. Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, ami magasabb világpiaci árakat eredményezett. 

Az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős megemelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag három és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt. Nagy Márton kiemelte, a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt a családok és a gazdaság védelme érdekében. Ez a cél egy pillanatig sem került veszélybe, azonban az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására. Ez tetten érhető volt az augusztusi inflációs adatokban is, hiszen a növekvő üzemanyagárak miatt a kormányzati várakozáshoz képest 0,4 százalékponttal ért el magasabb szintet az infláció. 

A kabinetet képviselő gazdaságfejlesztési miniszter az ágazat résztvevőinek világossá tette, hogy minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növelését. Teszi mindezt annak érdekében, hogy a lakosságot érintő terhek csökkenjenek, és a kormány úgy folytassa tovább az infláció elleni küzdelmet, hogy az ország ellátásbiztonsága sem sérül. A miniszter továbbá jelezte, hogy havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról, illetve az árak minél hamarabbi moderálására tett ágazati lépésekről.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: Berán Dániel, Heves Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.