Rekord a magyar beruházásösztönzésben

A hazánk befektetésösztönzési történetében rekordnak számító 2022-es 6,5 milliárd euró beruházási volument idén már az év első felében sikerült túlszárnyalni. Tavaly 92 működőtőke-beruházásról született pozitív döntés, 15 ezer új munkahely született és több tízezer maradt meg, ugyanakkor idén már csaknem 12 ezer új állás jött létre – csak június végéig. Minden idők legerősebb féléves eredményét hozta tehát a mostani esztendőben a magyar beruházásösztönzés: az első hat havi 8,1 milliárd eurós, azaz több mint háromezermilliárd forintos volumen kenterbe veri a tavalyi egész éves teljesítményt.

2023. 09. 27. 14:10
A kilencszintes Corvin Innovation Campus első üteme 15 800, a második 13 800 négyzetméter irodaterületet biztosít HIPA-IFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az egyik legfontosabb befektetési helyszínként vesz rész az idei Expo Realon, a világ egyik legrangosabb ingatlanos seregszemléjén – derült ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és a fő kiállító, a Liget Budapest projekt zártkörű sajtótájékoztatóján a Néprajzi Múzeum Liget Budapest látogatóközpontjában. A Világgazdaság arról számol be: az október 4–6. között rendezendő 25. müncheni Expo Realon  a főváros mellett Debrecen, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa és Szolnok fejlesztéseit, gazdasági környezetét is megismerhetik a hazánk befektetési lehetőségei iránt évről évre növekvő érdeklődést mutató nemzetközi befektetők. A középpontban idén a globálisan is lendületesen fejlődő területek állnak: az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az A kategóriás fenntartható irodafejlesztések. 


A tavalyi után az idei is rekordév lesz

Takács Ernő, az IFK elnöke hangsúlyozta, hogy mivel a Magyarországra érkező tőkebefektetések a tavalyi után idén is rekordot döntenek, ez egyrészt kiemelt figyelmet vonz hazánkra, másrészt jó lehetőség a professzionális ingatlanfejlesztők számára is. Bár az utóbbiak lendületét a globálisan és itthon is lassuló gazdasági teljesítmény megtorpanásra késztette, az itthoni befektetési potenciál iránti nemzetközi érdeklődés fenntartása fontos feladat, így 2023 jó megalapozó éve lehet a 2024-es újbóli dinamikus bővülésnek. Takács kiemelte azt is, hogy az idén először a vidéki fejlesztések meghaladják a fővárosiakat, ami ugyan elsősorban a budapesti ingatlanprojektek elmaradásával magyarázható, de közben egy egészségesebb eloszlást is mutat.

A legnagyobb beruházásokat az autóipar adta

Tekintettel arra, hogy az autóipar és különösen az elektromos autózás vonatkozásában érkeztek a legnagyobb volumenű beruházások, amelyek a vidéki vagy regionális ipari központokra fókuszálnak, ezért egyre nagyobb az érdeklődés az ipari ingatlanok iránt is – hangzott el. Ezzel is csökken Magyarország „vízfejűsége” az ingatlanberuházások területén, amire nagyon jó példa a 2023-as év, hiszen hat vármegyébe is érkezett olyan komolyabb befektetés, amely a következő évek erős növekedési motorja lehet. 

Rámutatott: újra az erősödés éve lehet a következő esztendő, amikor a magyar gazdaság ismét növekedési pályára állhat, és a nemzetközi hangulat is javulhat. 

Sőt, a 2024–2027-es középtávú Oxford Economics-előrejelzés szerint a régióban újra az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság lehet a magyar.

Szerinte ahhoz, hogy a logisztikai piacon felerősödjön a kereslet, három tényező mindenképpen szükséges: az infláció mérséklődése, a reálbérek újbóli növekedése, valamint a fogyasztás erősödése.

Takács Ernő ismertette, hogy az ipari ingatlanok összterülete országosan 4,8 millió négyzetméterre nőtt, ami 12 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest, míg Budapesten és környékén ez meghaladta a 3,3 millió négyzetmétert. Tervben van további csaknem 1,2 millió négyzetméter létesítése, amelyből már mintegy 580 ezer építés alatt is van. Az IFK elnöke kiemelte, hogy az elmúlt években vidéken is elkezdtek kialakulni ipari és logisztikai csomópontok, és felhívta a figyelmet az ezen a piacon jellemző trendre, az úgynevezett reshoring, illetve nearshoringra: a nyugati vállalatok Európába hozzák vissza a korábban Ázsiába telepített telephelyeket, vagy közelebb telepítik a gyártási kapacitásaikat a célpiacaikhoz. „Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb nyertese Európában Magyarország.” 

 

Magyarország a Nyugat és a Kelet találkozási pontja

Joó István, a HIPA vezérigazgatója eközben arról számolt be, hogy továbbra is töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt. A Magyarország befektetésösztönzési történetében rekordnak számító tavalyi 6,5 milliárd euró beruházási volument idén már az első fél évben sikerült túlszárnyalni. Megemlítette azt is, hogy amíg 2022-ben 92 működőtőke-beruházásról született pozitív döntés, 15 ezer új munkahely született és több tízezer maradt meg, addig idén már csaknem 12 ezer új állás jött létre – június végéig. 

Minden idők legerősebb féléves eredményét hozta idén a magyar beruházásösztönzés: az első hat havi 8,1 milliárd eurós, azaz több mint háromezermilliárd forintos volumen azt jelenti, hogy már most megdőlt a tavalyi egész éves teljesítmény.

Nemzetközi szempontból Magyarország a Nyugat és a Kelet találkozási pontja, hiszen ez az a helyszín, ahol a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók útjai keresztezik egymást. Tovább erősíti ezt az állítást az a tény, miszerint a világ tíz legnagyobb akkumulátoripari cégéből már öt jelen van hazánkban. 

Joó István arról is beszélt, hogy a Global Economic Diversification Index 2023 alapján hazánk a világon a kilencedik legdiverzifikáltabb gazdaságú állam, de az élen végeztünk a Site Selection Magazine régiós országokat befektetési szempontból értékelő rangsorában is, amelyben a HIPA a régió első befektetési ügynöksége lett. Ezenkívül adó-versenyképességben is az élen vagyunk, hetedik helyen állunk az OECD-országok között.

Borítókép: A kilencszintes Corvin Innovation Campus első üteme 15 800, a második 13 800 négyzetméter irodaterületet biztosít (Fotó: HIPA-IFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.