időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyar Nemzet
2023.09.22. 14:35 2023.09.22. 14:45
Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, ami a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli – jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz-csoport vezetőit fogadta. A pénzügyminiszter kiemelte: olyan újabb logisztikai beruházásokról is tárgyaltak, amelyekkel Magyarország a kínai export-import áruk regionális légi elosztó központjává válhat – tájékoztatott pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A magyar–kínai kereskedelmi kapcsolatok még soha nem voltak olyan erősek és hatékonyak, mint most

– szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: tavaly Kína volt a legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnerünk, a kétoldalú kereskedelem teljes volumene hat százalékkal nőtt, és meghaladta a rekordot jelentő 13 milliárd dollárt. A keleti nyitás politikájának, az alacsony adóknak, a képzett magyar munkaerőnek, a fejlődő infrastruktúrának és hazánk elhelyezkedésének köszönhetően Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont a kínai vállalatoknak – ismertette a tárcavezető.

Hozzátette: a kínai vállalatok beruházásai világszínvonalú technológiát, intelligens logisztikai és szállítmányozási megoldásokat hoznak Magyarországra. Ennek egyik példája a Cecz-csoport váci okosraktárbázisának építése, amely hétszáz robottal és 150 méternyi szállítószalaggal üzemel majd, és 210 új munkahelyet hoz létre.

A két ország kapcsolatai a pénzügyi együttműködés területén is folyamatosan erősödnek, a Bank of China mellett a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank is a magyarországi működés mellett döntött. A China Merchants Group kiemelkedő szerepet játszik Kína gazdasági és társadalmi fejlődésében, többek között Kína első nemzetközi ipari parkjának létrehozója. A Sinotrans a világ egyik legnagyobb szereplője a globális árufuvarozásnak, a globális logisztikai szolgáltató üzletágnak, és a világ élvonalában van a légi szállítmányozásban is. A Cecz-csoport kiemelt gazdasági hídszerepet tölthet be Kína és Magyarország között a két ország kereskedelmi és logisztikai tevékenységének összehangolásában – olvasható a PM közleményében.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.