Tovább erősödik hazánk helyzete a globális autóiparban

Szijjártó Péter: Ötvenkétmilliárd forintos beruházással ezerötszáz új munkahely jön létre Felsőzsolcán.

2023. 09. 08. 13:11
Mercedes Benz kecskemét, autó, autógyártás, autóipar Forrás: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül 52 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1500 munkahelyet hoz létre Felsőzsolcán a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító GKN – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a brit tulajdonú GKN Automotive Hungary Kft. gyáravatásán kiemelte, hogy az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a mintegy 52 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretében megépülő üzemével a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni.

Tájékoztatása szerint ezen projekt nyomán már idén 200 új munkahely jöhet létre, a munka második fázisának átadásával, 2026 végéig pedig 1500. Az állam támogatást ad a beruházáshoz, melynek mértékét később fogják nyilvánosságra hozni, amint megtörtént az Európai Bizottság jóváhagyása – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a beruházásért erős nemzetközi verseny volt, amelyet Magyarország nyert meg, a gyárépítés nyomán pedig így tovább erősödik hazánk pozíciója a globális autóiparban.

Aláhúzta, hogy napjaink nehézségei ellenére az autóipar forradalmi átalakulása megállíthatatlanul tör előre, ez pedig óriási lehetőség Magyarország számára, azonban fontos feladatot is állít a kormány elé, mégpedig azt, hogy minél több meghatározó beruházást kell idevonzani.

Magyarország a győztesek közé akar tehát tartozni az új korszakban is, ugyanakkor azt is akarjuk, hogy a hozzánk települő beruházások is győztesnek érezzék magukat

– fogalmazott.

Rámutatott, hogy az autóipar már rég a hazai gazdaság gerincoszlopát jelent, a szektor termelési értéke tavaly először elérte a tízezer milliárd forintos álomhatárt, és a lendület a jelek szerint kitart, miután az idei első félévben 24 százalékos növekedéssel hétezermilliárd forintot regisztráltak, ami újabb nagy csúcsot vetít előre 2023 végére.

– Azt is tudjuk, hogy az autóiparnak rendkívül nehéz körülmények között kell elérnie ezt a fantasztikus eredményt, hiszen a környezetvédelmi szabályok és előírások egyre szigorúbbak – mondta.

Kitért arra is, hogy a brit cégek több mint 50 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem volumene pedig tavaly megközelítette a hatmilliárd eurót.

A miniszter szerint az Európai Unió az eddigi legsúlyosabb gazdasági kihívásokkal néz szembe ma. – És mivel Magyarország mélyen integrálódott az európai gazdaságba, ezért természetes, hogy egy ilyen helyzet számunkra, magyarok számára is komoly kihívást jelent.

Ennek ellenére a magyar gazdaság mégsem csak túlélte a hátunk mögött hagyott válságokat, hanem meg tudott erősödni és növekedési pályán is tudott maradni

– hangsúlyozta.

Erre példaként hozta fel, hogy a 2022-es válságos évben hazánkban megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja. Tavaly 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, 142 milliárd eurónyit exportáltunk, és soha annyi ember nem állt még munkában korábban, mint tavaly – emlékeztetett.
Szerinte az év végére a 13 milliárd eurót is elérheti a beruházások értéke, ami duplája lesz a tavalyinak.

Exportunk az első fél évben már tízszázalékos növekedést mutatott, és az eddig Magyarországra jött beruházások tizenegyezer új munkahelyet teremtettek, ami 50 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest 

– sorolta Szijjártó Péter. 

Borítókép: A gyár többek között a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni (Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.