időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Újra erőre kaphat a reálkeresetek növekedése

Magyar Nemzet
2023.09.26. 13:50 2023.09.26. 13:52
Újra erőre kaphat a reálkeresetek növekedése

 – Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Ha sikerült az inflációt tartósan egy szemjegyűre leszorítani, akkor a reálkereset-növekedés újra folyamatos lesz Magyarországon. 

Az államtitkár a távirati iroda ismertetése szerint rámutatott arra, hogy Magyarországon 2013-tól 2022 végéig a reálkeresetek folyamatosan növekedtek, most a háború és egyéb okok „megeszik” a bérnövekedést. Czomba Sándor kifejtette, csak olyan bérnövekedés lehet, amelyet a gazdaság szereplői el tudnak viselni, és a fogyasztásban emelkedést lehet vele elérni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Czomba Sándor a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatban hangsúlyozta, soha senki nem mondta azt, hogy Magyarországon ötszázezer vendégmunkásra van szükség 2030-ra. A gazdasági növekedéshez, a beruházások miatt ötszázezer új munkáskézre lesz szükség. 

Megerősítette, a szabályok szigorúak lesznek, amíg van magyar munkavállaló, addig magyar munkavállalóval kell feltölteni a létszámot. Éppen ezért a következő időszakban az inaktívakat, a regisztrált álláskeresőket intenzívebben fogják megszólítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.