Elképesztő, mennyit drágult az arany két héten belül

Mutatjuk, hogy miért.

Forrás: Világgazdaság2023. 10. 21. 21:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hét alatt tíz százalékkal drágult az arany, annak ellenére, hogy a tankönyvi példák szerint egyáltalán nem kellene emelkednie. Ez arra utalhat, hogy nagyon tartanak a befektetők az izraeli konfliktus kiterjedésétől – írta a Világgazdaság.

Arra, hogy a nemesfém árfolyama együtt mozogjon az amerikai kötvények hozamával, 2008 óta nem volt példa. 

Normális esetben a magasabb kamat- és hozamkörnyezet lejjebb nyomja a nemesfém árát, hiszen a nullakamatozású aranyhoz képest vonzóbb alternatívát jelentenek az államkötvények – írták. A tankönyvi összefüggések egészen október 7-ig működtek, ugyanis májustól az arany árfolyama 2080 dollártól egészen 1820 dollárig esett, vagyis 12-13 százalékkal értékelődött le viszonylag rövid idő alatt, eközben a tízéves amerikai állampapír hozama 3,4 százalékról 4,8 százalékra nőtt (október 6-ra, pénteken).

Azóta a benchmark hozam tényleg már csak centiméterekre van az 5 százalékos szinttől, ezzel vele együtt az arany árfolyama is töretlenül megy fölfelé.

Egyáltalán nem normális, hogy fél év alatt 140 bázisponttal emelkedjen a tízéves államkötvény hozama, hiszen ekkora elmozdulás a hosszú futamidő miatt hatványozottan értékeli le a 3,4 százalékos hozam mellett megvett papírok értékét, vagyis akik fél éve vásároltak, most 14 százalékos nem realizált veszteségen ülhetnek. A Financial Times szombati cikke szerint a kötvénypiaci átárazódás túl gyors, egyre kockázatosabb itt befektetni, annyira megnőtt a potenciális árfolyamveszteség esélye, hogy sokan inkább áthelyezik a tőkéjük egy részét aranytermékekbe.

Az FT-nek nyilatkozó egyik szakértő szerint amit látunk, az már kissé túlzás, az amerikai reálhozam túl nagy már ahhoz, hogy 2000 dolláros aranyárfolyamon kelljen kereskedni. Csak egy magyarázata lehet a túlzó áraknak, ez pedig a központi banki vásárlások. A Reutersnek viszont úgy nyilatkozott Philip Streible, a Blue Lines Futures vezető piaci stratégája, hogy ha a közel-keleti konfliktus eszkalálódik, nem kérdés, hogy áttöri a 2000 dollárt az arany kurzusa – olvasható a honlapon.

A Hamász és Izrael közötti konfliktus kezdete óta az arany ára közel 200 dollárral emelkedett unciánként, és csak ezen a héten 3,6 százalékkal drágult.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.