Megtorlással fenyegeti Izrael a Hezbollahot

A libanoni Hezbollah mozgalom megbánja döntését, hogy belekeveredett a palesztin–izraeli konfliktusba – jelentette ki az izraeli védelmi miniszter.

2023. 10. 21. 19:35
BLINKEN, Antony
Tel-Aviv, 2023. október 16. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, amint Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel röviden nyilatkozik a sajtónak a tel-avivi védelmi minisztériumban 2023. október 16-án. A Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást intézett Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette. MTI/AP/Jacquelyn Martin Fotó: Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A libanoni Hezbollah mozgalom meg fogja bánni döntését, hogy belekeveredett a palesztin–izraeli konfliktusba – szögezte le Joáv Galant izraeli védelmi miniszter. 

A Hezbollah úgy döntött, hogy bekapcsolódik, és megfizeti az árát. Mindenre készen kell állnunk. Nagy próbatételek várnak ránk

– szögezte le a tárcavezető, aki ellátogatott Izrael északi határára, és a 91-es hadosztály parancsnokával együtt értékelte a helyzetet. A Haaretz izraeli hírportál azt írja, a miniszter a térségben tett látogatása során találkozott Shai Klapper dandártábornokkal, a hadosztály parancsnokával, valamint más dandárparancsnokokkal és tisztekkel. Később pedig rendkívüli megbeszélésen vett részt a harcok térségében működő tanácsok vezetőivel és megvitatta az Észak-Izraelből kitelepített lakosok számára nyújtott megoldásokat.

Ennek a háborúnak a célja az volt, hogy megöljék, elrabolják, megerőszakolják és kárt tegyenek a gyerekekben, a holokauszt túlélőiben és a nőkben. Ráadásul mindezt kamerával rögzítették, filmre vették és elrettentő céllal küldték ki Izraelnek a Hamász szervezetétől. Megfordítjuk a mérleget 180 fokkal: a támadás napjára úgy fognak emlékezni, mint arra a napra, amikor a Hamász végső megsemmisítése megkezdődött

– hangsúlyozta a katonáknak Joáv Galant. 

Ismert, Galant a Hezbollah elleni megelőző csapást szorgalmazta. Arra szólított fel, hogy a libanoni mozgalomra összpontosítsanak, mivel úgy vélte, hogy az nagyobb veszélyt jelent, mint a Hamász. Benjamin Netanjahu miniszterelnök ugyanakkor nem támogatta a javaslatot, amit később az Egyesült Államok sem nézett jó szemmel.

Borítókép: Joáv Galant izraeli védelmi miniszter (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.