Mától alkalmazzák a bankok az önkéntes kamatplafont

A gazdaságfejlesztési miniszter megköszönte a bankoknak az együttműködést.

2023. 10. 09. 8:32
null
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Komka Péter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok a kormány kérésére – írja hétfő reggeli közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Felidézik: a bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy 2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak. 

Ez az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM-szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik. 

Mindez azt jelenti, hogy mától kezdődően – az egyes bankok korábbi napokban történt bejelentéseinek megfelelően – a vállalkozások és a családok is sokkal kedvezőbb feltételekkel tudnak hitelt felvenni mint korábban, így a bankok által vállalt alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek egy-egy vállalkozás vagy egy-egy család részére. 

Nagy Márton megköszönte a bankok együttműködését és vállalását, hiszen „az önkéntes kamatplafon egyrészt több tízezer vállalkozás és család számára jelent rendkívüli segítséget, másrészt érdemben járul hozzá, hogy fokozott verseny induljon a pénzügyi szervezetek között, így a piaci alapú hitelezés újra erőre kaphasson, ezzel segítve a gazdasági növekedés helyreállítását.” 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit. 

Az egyeztetések folyamatosak lesznek, így a csaknem egy hónap múlva sorra kerülő találkozón a felek felülvizsgálják az önkéntesen alkalmazott kamatplafon felső határát, továbbá megkezdődhet a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása is – olvasható a közleményben.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.