időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Reagált a bankszövetség a kamatplafon felvetésére

Magyar Nemzet
2023.10.03. 15:49 2023.10.03. 15:56
Reagált a bankszövetség a kamatplafon felvetésére

– A magyar gazdaság fellendítésének feltétele az, hogy a pénzpiaci viszonyok és a kockázati hatások figyelembevételével, a fenntarthatósági és a stabilitási szempontok alapján tartsa fenn a bankszektor a hitelezési aktivitását. A kritikus helyzetekben a pénzügyi közvetítőrendszer aktív szerepvállalásának szükséges feltétele a kormány és a banki közösség közötti folyamatos párbeszéd fenntartása, a kiszámítható és előremutató szabályozási környezet, illetve a pénzügyi közvetítőrendszer tehervállalási képességének figyelembevétele – közölte a Magyar Bankszövetség.

A szervezet jelezte: a magyar bankszektor az elmúlt években jelentős pénzügyi terheket vállalt a hazai gazdaság stabilitásának megőrzéséért. Előre tekintve a jövőben is elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt. 

Ezért a gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló sajtóközleményében foglaltakra ezúton támogatólag felhívjuk tagbankjaink figyelmét. 

– Az egyes banki kamatszintek megállapítása minden tagbank saját és önkéntes döntése. Üdvözöljük a Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleményét, mely ebben a kérdéskörben is a piaci verseny jelentőségére hívja fel a figyelmet – írták.

A Magyar Bankszövetség bízik abban, hogy a bankszektornak jelentős költségvállalást jelentő terhek a vállalatoknak az igen kedvező kamatozású forgóeszköz (például készletfeltöltési, alapanyag-beszerzési célú) hitelek révén segíteni fognak az év végi hajrára való felkészülésben és a nagyobb forgalom elérésében. Az alacsony kamatozású lakáscélú hitelek pedig nemcsak az ingatlanpiaci forgalmat állítják helyre, hanem az építőiparnak is új lehetőségeket teremtenek.

A szervezet üdvözölte az általa többször kifogásolt kamatstop várható kivezetését. A szövetség szerint ennek kivezetése a piaci viszonyokban gyors helyreállást, a hitelezésben pedig dinamizmust fog jelenteni.

– A kormány gazdaságpolitikáját egy tőkeerős, nemzetközileg versenyképes, az élenjáró digitális folyamatokat működtető bankszektor képes a leghatékonyabban támogatni. Előremutató, hogy a kormányzat nyitott a bankszektor digitalizációs javaslatainak megvalósítására, ezért a Magyar Bankszövetség vállalja, hogy 2023 őszén a kormány elé terjeszti a hitelezési folyamatok további digitalizációjára, a digitális állampolgárság adta előnyök kihasználására és az adatvagyon hatékony felhasználására vonatkozó javaslatcsomagját. Köszönjük a kormánynak a digitális átállás elkötelezett támogatását – olvasható a közleményben. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.