Sok napelemes előtt jövőre is zárva marad a hálózat

Az arra váró háztáji napelemesek csak a töredéke kapcsolódhat rá az országos hálózatra a zárlat 2024. január 1-jei feloldása után. Ráadásul a zárolva maradó körzetek több mint felében akár 2027-ig is várni kell.

2023. 10. 10. 18:06
null
2020.10.07. Tahitótfalu A Szentendrei szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelem-parkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi áramhálózat mintegy 153 ezer kisebb egységének – szakszóval kommunális áramkörének – körülbelül hét százalékában (11,2 ezer áramkörben) indokolt fenntartani a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) csatlakozási tilalmát az általános zárlat 2024. január 1-jei feloldása után is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint – írja a Világgazdaság.

A betáplálási tilalom egyes térségekben várható fenntartása nem ütközik a tiltás feloldását előíró kormányrendelettel. Az ugyanis azt is előírja, hogy a hivatalnak javaslatot kell küldenie az Energiaügyi Minisztériumnak arról, hogy a HMKE-k szempontjából melyek a zárolt és a zárolás alól feloldani javasolt áramkörök, milyen intézkedésekre van szükség a zárolt áramkörök feloldásához, és mi a szükséges intézkedések ütemezése.

A MEKH jelentése és javaslata az áramszállító társaságoktól (hálózati engedélyesektől) 2023. július 31-ig kapott információn alapul. Az a tény, hogy a 153 042 áramkörből 11 162 áramkör, tehát az áramkörök mintegy hét százalékában indokolt fenntartani a zárolást, a hivatal értékelése szerint továbbra is országos szintű problémát jelez.

A MEKH országos áramkörtérképén jellemzően a keleti, ezen belül is az északkeleti országrészben sűrűbbek azok a foltok, amelyek a zárolással érintett áramkörök településenként darabszámát mutatják. 

Az összes áramkör 86 százaléka az E.ON három hálózati engedélyesének valamelyikéhez tartozik, a harmada két MVM-társaságé, a többi az Opus Titászé. Arányaiban viszont az E.ON területén kellene zárolva tartani az áramkörök legkisebb hányadát (4,62 százalékát), amelyet az MVM 6,73 százalékos, az Opus Titász pedig 9,79 százalékos aránnyal követ. 

Más megközelítésben: az összes zárva tartandó áramkörből az E.ON-hoz 35,6 százalék tartozik, az MVM-hez 30,8 százalék, az Opushoz 20,3 százalék.

 

A jövőre is zárolva tartandó 11 162 kommunális áramkörből a MEKH javaslata szerint még az idén mindössze 89 nyílhat meg, de jövőre is csak 1750. Ez a két nyitás az összes zároltnak csak a 16 százaléka. Ráadásul 6517 áramkör – vagyis a zároltaknak jóval több mint a fele – csak 2027-től nyílna meg. 

Azt, hogy adott háztáji napelemes mikortól táplálhatja a kiserőműve áramát az országos hálózatra, az érintett megtudhatja a MEKH által e célra létrehozott oldalon, csak be kell írnia a mérési pontja azonosító számát. 

Mindazonáltal nem stimmel teljesen a matek – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság. Miközben a MEKH 11 162 áramkör zárolását javasolja, a zárolás feloldásának dátumát tartalmazó táblázatában csak 10 829 áramkör szerepel, tehát 333 hiányzik. A magyarázat az lehet, hogy változni fog az áramkörök száma. Annak érdekében ugyanis, hogy újból csatlakozhassanak a HMKE-k a hálózatra, számos műszaki fejlesztésre van szükség, és ezek között szerepel a körzetek átrendezése, ami átterhelést, körzethatár-módosítást jelent. 

Kétfajta beavatkozáson dolgoznak a hálózati engedélyesek: üzemvitelin – ebből három fő típus és számos más egyéb van, és amely 2065 áramkört érint –, továbbá hálózatfelújításon – amiből ötféle van, és 9097 áramkört érint. Talán továbbiakra is szükség lesz annak alapján, hogy egy napokban meghirdetett támogatási program újabb háztartásokat csábíthat napelem telepítésére.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.