Töretlen az amerikai befektetők érdeklődése Magyarország iránt

A teljes külföldi működőtőke-befektetések csaknem egy tizede érkezik az Egyesült Államokból.

2023. 10. 19. 10:53
A Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti központja Forrás: Coca-Cola HBC Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–amerikai gazdasági kapcsolatok hagyományosan stabilak, az amerikai befektetések változatlanul jelentősek Magyarországon – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) konferenciáján csütörtökön Budapesten. Magyar Levente hozzátette: arra fókuszálnak, hogy minél több magas hozzáadott értéket jelentő beruházás érkezzen Magyarországra, az eddig kiépített gazdasági-politikai kapcsolatok elmélyítésére van szükség a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

Kitért arra, hogy az amerikai befektetői közösség a legnagyobbak közé tartozik, a teljes külföldi működőtőke-befektetések (FDI) kilenc százaléka az Egyesült Államokból érkezik. A Coca-Cola volt az első cég, amellyel stratégiai megállapodást írt a magyar kormány 2012-ben. Ezzel együtt azóta már összesen 14 amerikai céggel kötöttek megállapodást.

A HIPA támogatásával 2014–2023 között 107 amerikai befektetési projektről született megállapodás. Ezek csaknem nyolcmilliárd euró befektetési összegből 18 ezer új munkahelyet hoztak, illetve hoznak létre.


Kitért arra, hogy a külföldi beruházásokat tekintve míg tavaly az egész évben 6,5 milliárd eurónyi működőtőke érkezett, addig az idén már az első fél évben 8,1 milliárd euró áramlott be. Minden esély megvan tehát arra Magyar Levente szerint, hogy ez rekordszintet érjen el az idén.

A befektetői érdeklődés töretlen Magyarország iránt, a régióban azért számít vonzónak Magyarország, mert befektetőbarát környezetet nyújt, az adózási feltételek a legversenyképesebbek közé tartoznak Európában, ami kiegészül a kiemelkedő oktatási rendszerrel, és stabil politikai környezettel, ami kiszámíthatóságot jelent – húzta alá Magyar Levente, hozzátéve: továbbra is szívesen várják az amerikai befektetőket, a kormány elkötelezett az üzleti kapcsolatok élénkítésében.

Borítókép: A Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti központja (Fotó: Coca-Cola HBC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.