Befutott az elmúlt három évtized második legjobb adata

Nagyot változott a helyzet a Gyurcsány-korszakhoz képest.

2023. 11. 03. 11:05
Gyári munkás, gyár, munkaerőpiac, munkaerő, foglalkoztatás, MTI/Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A háború és az elhibázott, káros szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is csupán 226 233 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat októberi nyilvántartásában – ismertette Czomba Sándor. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára jelezte: 

ez az elmúlt három évtized második legjobb adata, tavaly októberhez képest közel tízezerrel csökkent a munkát keresők száma, emellett az előző hónaphoz képest is további mérséklődés figyelhető meg.

– Mialatt a Gyurcsány-korszakban százezrek éltek segélyen és voltak munkanélküliek, addig a nemzeti kormány elérte a teljes foglalkoztatottságot, így ma már több mint 4,7 millióan dolgoznak. A számok azt is megmutatják, hogy 2010 óta már mintegy négyszázezerrel csökkent, fél éve pedig folyamatosan 230 ezer alatt van a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. Ezzel párhuzamosan 2010 óta a gazdaságnövelő és munkahelyteremtő intézkedéseknek köszönhetően harmadára csökkent a munkanélküliség hazánkban – ismertette Czomba Sándor. 

Az államtitkár a minisztérium közleménye szerint felhívta a figyelmet arra, hogy 2023 az inflációcsökkentés 2024 pedig a növekedés helyreállításának éve. Kiemelte, hogy a kormány inflációellenes lépései sikeresek, így már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a szankciós infláció. Ezzel párhuzamosan egyre inkább a gazdasági növekedés helyreállítása kerül fókuszba, a gazdasági növekedéssel együtt pedig újra emelkedhetnek a bérek. A gazdasági növekedést szolgálja a Széchenyi-kártya-program meghosszabbítása is, amely rendkívül kedvező hiteleket biztosít a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.