Karácsonyi vásárok: nem kiugróak a budapesti árak

Sorra nyílnak a karácsonyi vásárok a régióban. Annak jártunk utána, hogy Budapesten milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki az egyes városokban kilátogat egy-egy rendezvényre.

2023. 11. 27. 16:35
Christmas market Garmisch-Partenkirchen
Christmas market Garmisch-Partenkirchen 03 December 2022, Bavaria, Garmisch-Partenkirchen: Two visitors to the Christkindelmarkt toast with their mulled wine cups. Photo: Angelika Warmuth/dpa (Photo by ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Angelika Warmuth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony közeledtével megszaporodnak a karácsonyi vásárok is, amelyek között Budapest Európa-szerte is előkelő helyet foglal el számos, a legjobb hasonló vásárokat bemutató listán. De vajon a pénztárcánkhoz mennyire barátságos a fővárosi rendezvény európai összehasonlításban?

A szomszédos Béccsel összehasonlítva sokat számít, hogy mit veszünk, hiszen míg a forralt bor Budapesten olcsóbb – 1350 forint Budapesten és 5,5 euró (2090 forint) Bécsben –, addig kürtős kalácsot már az osztrák fővárosban érdemes venni, 3200 forint itthon és 6 euró (2300 forint) Bécsben – írja a Világgazdaság. De van, ahol az összehasonlítást az is nehezíti, hogy a mértékegység sem azonos, ilyen például a sült gesztenye, amely a magyar fővárosban 10 dekánként 2500 forint, Bécsben pedig 8 darabonként kapható 4 euróért.

A legolcsóbb karácsonyi vakációk listáját összegző listán azonban Budapest csak a hatodik helyet szerezte meg – írja a The Telegraph. Ám a brit felmérésen elért relatíve gyenge helyezésben a legfőbb ok a magas szállás- és utazási költség (Nagy-Britanniából), így 

forralt bor terén egyedül Krakkó előzi meg a magyar fővárost. 

A második legnagyobb lengyel városban már 5 zlotyért (450 forint) vehetünk különböző sajtokból 10 dekát, míg frissen sülteket 10-20 zlotytól, leveseket pedig 15 zlotytól tudunk venni. A klasszikus krakkói perecért pedig 3 zlotyt kérnek az árusok.

Kifejezetten olcsónak nevezhető Prága karácsonyi vására is, ahol egy forró italt tavaly már 90 koronáért (1400 forint) is megkaphattunk, de a lángos ára is csak 150 koronáról (2350 forint) indult. A forralt bor tavaly még csak 65 koronába került, idén azonban már 75-öt is elkérnek az ünnepi szezon kedvelt italáért. A cseh fővárosban egy grillkolbászt 105-120 koronáért, palacsintákat 90-120 koronáért vehetünk a karácsonyi vásárban. A cseh kürtős kalács, a trdelník 80 koronába kerül, ami egy év alatt 10 koronás emelkedést mutat.

A legdrágább karácsonyi vásár a brit posta szerint Koppenhága, ahol közel háromezer forintnak megfelelő dán koronát is elkérnek egy forralt borért, ám szállással, éttermi étkezéssel is számolva a felmérés szerint Bécs a legdrágább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Angelika Warmuth)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.