Kétszáz évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon

Az idei évben értékesített ingatlanok több mint kétszáz évet fednek le a történelemből, míg a főváros a napokban ünnepelte Pest, Buda és Óbuda egyesítésének százötvenedik évfordulóját. A Duna House 2023-as tranzakciós adatai alapján a legidősebb épületet, ahol sikeres adásvétel köttetett, 1818-ban kezdték építeni, a legtöbb koros, gazdát cserélt ingatlan pedig az V. kerületben található.

2023. 11. 22. 15:11
Disznófő, Zugliget ,Haggenmacher villa
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 17-én ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját hazánk fővárosa, Budapest. A Buda, Pest és Óbuda egyesülésével létrejött város sokszínűsége a különböző kerületek ingatlanpiacán is megmutatkozik. A változatos domborzat, a történelem nyomai, az építészeti stílusok sokasága és számos világörökségi helyszín teszi igazán különlegessé az egyes városrészeket és persze azok kínálatát.

ház, lakás, belváros, eladó, ingatlan, csok, csok plusz,
Nagy múltú házakban járni, a történetüket megismerni igazi megtiszteltetésnek számít a közvetítőknek is
(Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A Duna House értékesítési adatai szerint az idei évben eladott ingatlanok több mint kétszáz évet fednek le a történelemből, egészen egy 1818-as építésű épületben található lakástól a jövő évre tervezett átadású projektekig. Visszafelé haladva az időben, a 2023-ban aláírt adásvételi szerződések csekély, mindössze hat százaléka köttetett új ingatlan vásárlása céljából. Zömében Újbuda, a XIII. kerület, valamint a kedvezményes négyzetméterárakat kínáló XVIII. kerület projektjei közül választottak az ingatlanközvetítő ügyfelei. Ezeknél átlagosan 775 ezer forintos négyzetméteráron is kapható új ingatlan.

– A gazdasági helyzet, az infláció és a hitelezési nehézségek miatt a vásárlók döntéseit az idei évben egyre inkább a saját pénztárcájuk adta lehetőségek irányítják, így a további áremelkedés miatt jelentősen csökkent az újépítésű projektek lakásai iránti érdeklődés. Jó hír azonban, hogy a használt ingatlanok között is találni szinte újat, a főváros központi területein széles palettáról, az aktuális fővárosi ingatlankínálat 46 százalékából választhatnak a vevők, ha teljes mértékben felújított, illetve újszerű, nagyon jó állapotú ingatlant keresnek – ismertette Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Jelezte: az 1973 után épült ingatlanok 27 százalékban szerepeltek az eladások között, a legtöbb ilyen korú ingatlan a XVIII. kerületben kelt el, átlagosan 546 ezer forintos áron négyzetméterenként. Az 1873-ban létrejött egységes Budapest fennállásának első száz évében épített épületek lakásai a tranzakciók több mint felét, 53 százalékát teszik ki. 

– Nagy múltú, például századforduló előtti, 1800-as években épült házakban járni, a történetüket megismerni, a bennük található ingatlanokkal foglalkozni különleges élmény és megtiszteltetés egy ingatlanosnak. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki a pesti belvárosi területeken, például az V. kerületben értékesít, hiszen a legkorosabb lakások ebben a kerületben cseréltek gazdát a legnagyobb, 26 százalékos arányban idén – tette hozzá a szakértő. A Duna House 2023-as tranzakciós adatai alapján a legidősebb épületet, ahol sikeres adásvétel köttetett, 1818-ban kezdték építeni, a volt Tigris Szálló Pest egyik legelegánsabb szállójaként működött, amelyet később bérházzá alakították.

Az idei év másik különlegessége az ingatlanpiaci kínálatban a magyar Disney-kastély, vagyis a László-villa. A zuglói villa 1896-ban épült, László Fülöp, a nemzetközileg elismert portréfestő megbízásából. Az elmúlt évtizedekben hírességek kedvelt lakhelye és sikeres filmek forgatási helyszíne volt, idén pedig az ingatlanközvetítő segítségével új tulajdonosra talált.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.