Magyar részvétel a legnagyobb kínai technológiai kiállításon

Fábián Gergely államtitkár több kínai nagyvállalattal is tárgyalt.

2023. 11. 17. 9:23
20231102_savariaeconomicforum_uz (20)
20231102 Szombathely Savaria Economic Forum, a Haladás Sportkomplexum VIP termében. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára Fotó: Vas Népe/Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 15-én a Sencseni Kongresszusi és Kiállítási Központban megnyílt Kína legnagyobb technológiai kiállítása, a 25. China Hi-Tech Fair. Az innovációs kiállításon több mint negyven ország, köztük Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Finnország, Franciaország, Németország és Magyarország is bemutatja újításait. A magyar pavilont Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár ünnepélyes szalagátvágással nyitotta meg. A kiállítótérben többek között egy forradalmian új, mégis klasszikusan elegáns elektromos autó modellje is látható.

Az esemény kísérőrendezvényeként tartott Magyar Fórum megnyitóbeszédében Fábián Gergely kiemelte, hogy Magyarország a kínai üzleti befektetések első számú célpontja Közép-Európában. A keleti nyitás sikerét mutatja, hogy 2023-ban a külföldi tőkebefektetés (FDI) már több mint egyharmada (34 százaléka) érkezik hazánkba keleti országokból, miközben ez 2010-ben tíz százalék alatt volt. 

Hangsúlyozta, hogy Magyarország most építi ki a teljes elektromosautó-gyártáshoz kapcsolódó ökoszisztémát, amelyben a keleti és a nyugati cégek közösen állítanak elő elektromos motorokat, high-tech akkumulátorokat, napelemeket, elektromos töltőket és teljes autókat is.

A China Hi-Tech Fair szorosan követi az iparági trendeket, különös tekintettel az önvezető technológiákra és kereskedelmi alkalmazásaikra. Olyan ipari területekre koncentrál, mint a következő generációs informatikai technológia, a környezetvédelem, az új kijelzőtechnológiák és az okosvárosok. A látogatók személyesen szemlélhetik meg a legújabb innovatív termékeket. A mesterséges intelligencia (MI) zónája az önvezető technológiákhoz, a mesterséges intelligencia algoritmusaihoz, az MI-alapú tartalomgeneráláshoz (AIGC), a 5G alkalmazásaihoz és az ipari ökoszisztémákhoz kapcsolódó technológiákat és termékeket mutat be. 

Az út során Fábián Gergely kínai nagyvállalatokkal, többek között a ZTE, a Bopu Tech, a BGI, a Honor és a Huawei cégekkel folytatott bilaterális egyeztetéseket. A Huawei-gyár meglátogatás alkalmával lehetősége volt megtekinteni a Neumann Kiállítótermet, mely teljes képet ad a vállalat vertikális iparági megoldásairól, beleértve a közszolgáltatásokat, a közlekedést, az elektromos energiát, a bányászatot, a pénzügyeket és a gyártást. A Digitális Energetikai Innovációs és Élményközpontban pedig a zöld és ígéretes jövő áll a fókuszban.

 

Borítókép: Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.