Már idén decemberben nagyobb lehet a minimálbér összege

A következő hónaptól több tízezer forinttal nőhet a legkisebb keresetűek fizetése.

2023. 11. 02. 10:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszokottnál hamarabb, már decembertől emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A kötelező legkisebb kereset tizenöt százalékkal, a középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum pedig tíz százalékkal lesz magasabb decemberben a novemberi összegnél – tudta meg a Mandiner.

A portál cikke szerint a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek az emelés mértéke mellett a napokban arról is döntöttek, egy hónappal előrehozzák a minimálbér és a bérminimum emelését, így már decemberben nő az érintettek fizetése.

Az ellentételezésre a múlt év végén megkötött bérmegállapodás értelmében azért van szükség, mert 2023-ban az éves infláció meghaladja a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékét. 

A megszokottnál egy hónappal korábban végrehajtott béremelésnek és a mértékének köszönhetően a legalacsonyabb keresetűek elkerülik a reálkereset-visszaesést.

Ha minimálbér tizenöt százalékkal nő, összege bruttó 232 ezer forintról 266 800 forintra emelkedik. A kedvezmények nélkül számolt nettó összege 154 300 forintról 177 500 forintra nő.
Ha a garantált bérminimum tíz százalékkal emelkedik, összege bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra, nettó 197 100 forintról 216 800 forintra nő.

A teljes cikk itt olvasható:

https://mandiner.hu/kozelet/2023/11/eldolt-meg-az-iden-emelkedik-a-minimalber-osszege

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.