Eleonóra 2024. február 21.
logo

Átalakítás mellett döntött Orbán Viktor

Magyar Nemzet
2023.12.06. 10:17 2023.12.06. 10:31
Átalakítás mellett döntött Orbán Viktor

Az éjjel megjelent Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározat átalakítja a kormány kabinetjeit. A Stratégiai és Családügyi, a Gazdasági, a Növekedési és Versenyképességi, valamint a Nemzetpolitikai Kabinet helyett létrejön a Stratégiai, a Nemzetpolitikai és a Gazdasági Kabinet.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi Gazdasági és a Növekedési és Versenyképességi Kabinet helyett már csak egy Gazdasági Kabinet fog  működni, amelynek élére a gazdaságfejlesztési miniszter kerül, így minden, gazdaságot érintő feladat Nagy Márton kezében összpontosul – ismertette a Világgazdaság.

A Magyar Közlöny szerint a Gazdasági Kabinet vezetője ügydöntő jogkörrel járhat el a következő területeken:

– adópolitika
– vidékfejlesztés
– agrárpolitika
– államháztartás
– állami beruházások
– állami vagyonfelügyelet
– költségvetés makrogazdasági megalapozása
– állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozása
– belgazdaság
– energiapolitika
– iparügyek
– élelmiszeripar
– élelmiszerlánc-felügyelet
–Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezése, megépítése és üzembe helyezése
– gazdaságfejlesztés

Az eddigi kabinetek rendszerében Nagy Mártonhoz tartozott a Növekedési és Versenyképességi Kabinet, a korábbi Gazdasági Kabinet élén pedig Varga Mihály pénzügyminiszter állt. Az új rendszerben a pénzügyminiszter feladatainak nagy része Nagy Mártonhoz kerül.

A közlöny megjelenése után a pénzügyminisztérium is közleményt adott ki a változásokkal kapcsolatban:

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő években tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet. A válságok leküzdésével a kormány egyik elsődleges célja, hogy felgyorsítsa az egyensúlyi mutatók javítását, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését.

A közleményben az is szerepel, hogy Varga Mihály vezetésével feláll egy költségvetési munkacsoport, amelynek feladata a három kabinet költségvetési egyensúlyának ellenőrzése lesz. A pénzügyminisztérium közölte: ebben a körben a munkacsoport a kabinetek döntéseivel szemben költségvetési vétót alkalmazhat.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/12/kormanyatalakitas-mellett-dontott-orban-viktor-nagy-marton-kezebe-kerultek-a-legfontosabb-gazdasagi-kerdesek

Borítókép: Kormányülés (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.