Nagy dobásra készül az egyik luxusautó-márka

Az európai autógyárak között elsőként rövidített munkahetet vezet be a szakszervezetekkel létrejött megállapodás alapján a Lamborghini olasz sportkocsi-gyártó vállalat.

Forrás: MTI2023. 12. 06. 11:49
Almaty,,Kazakhstan.,Juli,05:,Lamborghini,Huracan.,Luxury,Stylish,Sport,Car
1449464453 Fotó: medvedsky.kz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai bejelentés alapján a Volkswagen csoporthoz tartozó Audi AG tulajdonában lévő olaszországi Sant’Agata Bolognese székhelyű Automobili Lamborghini S.p.A. sportkocsi-gyártó vállalatnál a kétműszakos és az egyműszakos munkarendben dolgozó alkalmazottak egymást váltó öt- és négynapos munkahetekben dolgoznak majd. 

Az új munkarendben évente 22 nappal csökken a ledolgozott munkanapok száma.

A munkaadó és a szakszervezetek közötti megállapodás egy évig tartó tárgyalássorozat után született meg és szavazásra bocsátják az alkalmazottak elé. A megállapodás 2100 alkalmazottat érint, és rendelkezik egyúttal 500 új alkalmazott felvételéről, valamint a teljesítményprémium megemeléséről is.

A szakszervezetek a megállapodásról kiadott közleményükben történelmi jelentőségűnek nevezték a négynapos munkahét bevezetését, mondván: az európai autóiparban először sikerült jelentős munkaidő-csökkentést elérni, amely nem bércsökkentéssel, hanem béremeléssel jár együtt. A tárgyalások vezérelve a kevesebbet, de jobban dolgozni volt a közlemény megfogalmazása szerint.

A négynapos munkahetet Olaszországban az olasz–francia EssilorLuxottica, a világ legnagyobb szemüveggyártója vezette be elsőként, de a szakszervezetekkel kötött megállapodás keretében még kísérleti formában. A konglomerátum minegy húszezer olaszországi alkalmazottja önkéntes alapon vesz részt a tesztfázisban változatlan bérek és napi munkaidő mellett. Az alkalmazottaknak húsz négynapos munkahete lesz egy évben, a többi pedig ötnapos.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.