Eleonóra 2024. február 21.
logo

Nagy dobásra készül az egyik luxusautó-márka

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.06. 11:49 2023.12.06. 11:55
Nagy dobásra készül az egyik luxusautó-márka

Az európai autógyárak között elsőként rövidített munkahetet vezet be a szakszervezetekkel létrejött megállapodás alapján a Lamborghini olasz sportkocsi-gyártó vállalat.

A szerdai bejelentés alapján a Volkswagen csoporthoz tartozó Audi AG tulajdonában lévő olaszországi Sant’Agata Bolognese székhelyű Automobili Lamborghini S.p.A. sportkocsi-gyártó vállalatnál a kétműszakos és az egyműszakos munkarendben dolgozó alkalmazottak egymást váltó öt- és négynapos munkahetekben dolgoznak majd. 

Az új munkarendben évente 22 nappal csökken a ledolgozott munkanapok száma.

A munkaadó és a szakszervezetek közötti megállapodás egy évig tartó tárgyalássorozat után született meg és szavazásra bocsátják az alkalmazottak elé. A megállapodás 2100 alkalmazottat érint, és rendelkezik egyúttal 500 új alkalmazott felvételéről, valamint a teljesítményprémium megemeléséről is.

A szakszervezetek a megállapodásról kiadott közleményükben történelmi jelentőségűnek nevezték a négynapos munkahét bevezetését, mondván: az európai autóiparban először sikerült jelentős munkaidő-csökkentést elérni, amely nem bércsökkentéssel, hanem béremeléssel jár együtt. A tárgyalások vezérelve a kevesebbet, de jobban dolgozni volt a közlemény megfogalmazása szerint.

A négynapos munkahetet Olaszországban az olasz–francia EssilorLuxottica, a világ legnagyobb szemüveggyártója vezette be elsőként, de a szakszervezetekkel kötött megállapodás keretében még kísérleti formában. A konglomerátum minegy húszezer olaszországi alkalmazottja önkéntes alapon vesz részt a tesztfázisban változatlan bérek és napi munkaidő mellett. Az alkalmazottaknak húsz négynapos munkahete lesz egy évben, a többi pedig ötnapos.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.