Volánbusz: nem okozott jelentősebb fennakadást a sztrájk első napja

Hétfőn a sztrájk erőteljesebben jelenhet meg, de a szakszervezet garantálja, hogy a járatok 55 százaléka biztosan közlekedik majd.

2023. 12. 10. 19:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napja – közölte a Volánbusz Zrt. vasárnap az MTI-vel. A közlekedési társaság azt írta, hogy a munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a munkavállalók óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra.

A Volánbusz vasárnap 16 órakor összesített adatai szerint a munkabeszüntetésben részt vevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest hat százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek alapján az előzetesen nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok mintegy 75 százaléka mégis menetrend szerint járt – közölték.

A SZAKSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében eredményesnek ítélte a sztrájkot, és leszögezte: nem is volt céljuk káosz okozása. Ugyanakkor véleményük szerint a Volánbusz Zrt. „inkorrekt, statisztikai szempontból megtévesztő módon” közli a sztrájkban részt vevők arányát, mivel nem tárgyilagos az összlétszámhoz, de még a vasárnap munkát teljesítő munkavállalókhoz képest sem százalékos arányokat közölni. A munkabeszüntetésben ugyanis a sztrájk során nyújtandó még elégséges szolgáltatás szabályai alapján a munkavállalók töredéke tudott részt venni (rögzítették, hogy a járatok nyolcvan százaléka biztosan közlekedni fog). 

Kiemelték: 

egyes megyékben a sztrájkmenetrendben érintett járatok túlnyomó többsége nem indult el, a szakszervezethez érkező jelzések alapján pedig a munkavállalók többsége egyetértését fejezte ki a sztrájkkövetelésekkel.

Hétfőn a sztrájk erőteljesebben jelenhet meg, de a szakszervezet garantálja, hogy a járatok 55 százaléka biztosan közlekedik majd – fűzték hozzá. A SZAKSZ december 10-ére és 11-ére hirdetett munkabeszüntetést a Volánbusznál arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat.

 

Borítókép: illusztráció (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.