Bérletidíj-csökkenéssel zárta az évet az albérletpiac

Bérletidíj-csökkenéssel zárta a múlt évet az albérletpiac, országosan 0,2, Budapesten viszont 0,7 százalékkal csökkentek az albérletárak decemberben a KSH–Ingatlan.com lakbérindex adatai alapján. A fővárosi albérletpiacon januárban viszont már drágulás látható, az átlagos bérleti díj 250 ezer forintra emelkedett. Ez részben a reálbérek emelkedésével magyarázható. Szeged is drágulhat.

2024. 01. 25. 10:30
null
20220516 Győr Albérlet árak megyei körkép, Képen: kiadó ingatlan, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly decemberben országosan 13, Budapesten 12 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbihoz képest. A 2015-ös átlagszintekhez képest 95 és 85 százalékos emelkedés következett be. Ugyanakkor a reállakbérek, vagyis az inflációval korrigált bérleti díjak még mindig elmaradnak a 2020 januárjában látott csúcsértékektől. Ez azt is jelenti, hogy 2019 második fele óta a bérleti díjak lassabb ütemben drágultak, mint ahogy a fogyasztói árak emelkedtek – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fotó: ingatlan.com

A bérlők már országosan több mint 14 ezer hirdetésből válogathatnak, ami 15 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Budapesten pedig több mint 1000 lakással bővült a kínálat, de ezzel párhuzamosan a bérleti díjak is emelkedtek. A fővárosi átlagos havi bérleti díjak 250 ezer forintra emelkedtek az előző hónapokban látott 240 ezer forintról.

Ez részben annak köszönhető, hogy a reálbérek emelkedő pályára kerültek, az idén pedig a fizetések további emelkedésére lehet számítani. A tulajdonosok pedig rendkívül érzékenyek a bérlők fizetőképességére. Bár az albérletszerződések többségénél nyáron van az évforduló a szeptemberi tanévet megelőzően, de jelentős részüknél januárban és sok esetben az inflációhoz van kötve a bérleti díj emelése. Ez szintén feljebb húzhatta a fővárosi árakat. Ugyanakkor a tavalyi 17,6 százalékos inflációval megegyező mértékű drágulást a legtöbb bérlő nem tudja megfizetni, így a tulajdonosok számottevő része beéri kisebb mértékű emeléssel is – fogalmazott a szakember.

A megyeszékhelyeken az átlagos lakbér 140 ezer forint volt januárban a kínálati piacon. Ez nem jelent változás decemberhez képest. Éves szinten azonban komoly, 17 százalékos emelkedést jelent. A legkeresettebb vármegyeszékhelyeken még nagyobb volt a drágulás. Debrecenben például 43 százalékkal 200 ezer forintra, Győrben 27 százalékkal 190 ezer forintra nőttek a bérleti díjak tavaly januárhoz képest. A szakember szerint a jövőben Szeged is felzárkózhat a két vármegyeszékhelyhez. A kínai BYD autógyár beruházása ugyanis az ottani lakáspiac mellett az albérletpiacot is felélénkítheti.

A többi nagyvárost nézve látszik, hogy Veszprémben például 150 ezer, Székesfehérváron 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban, ami stagnálást és 7 százalékos növekedést jelent 2023 januárjához képest. Miskolcon 5 százalékos bérletidíj-emelkedés történt, így 100 ezer forintnál tartanak az albérletárak a borsodi vármegyeszékhelyen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.