Új időszámítás a zöldenergia-tárolásban + videó

A fejlesztések a tervek szerint jövő nyárra mindenütt befejeződnek.

2024. 01. 21. 11:56
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a magyar kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken is élen járjon a zöldenergia tárolásában. A hét elején megnyílt pályázatok összesen 137 milliárd forinttal támogatják a családok és vállalkozások tárolói fejlesztéseit – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Felidézik: egy korábbi kiírásban további 33 milliárd forint hasznosul hálózati integrált energiatárolói beruházásokban. Az átviteli rendszerirányító Mavir és az elosztók projektjeiben már a beszerzések zajlanak, idén több helyszínen megkezdődhet a kivitelezés.

Az elmúlt időszakban óriási napelemes kapacitás épült ki Magyarországon. A naperőművi és napelemes rendszerek összes teljesítményének bővülése 2022 után 2023-ban is rekordot döntött. Az éves gyarapodás tavalyelőtt haladta meg először az egy gigawattot, tavaly pedig több mint 1600 megawatt új kapacitás létesült. Így az eredetileg kitűzött célszámnak akár a kétszerese, 12 gigawatt is rendelkezésre állhat 2030-ra.

Az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A Mavir a tavalyelőtti kevesebb mint háromszázhoz képest, tavaly több mint ezer negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén: 2023-ban összesen 96 volt belőlük, több mint a megelőző tíz évben összesen. A megújuló kapacitások ugrásszerű növekedése mellett a zöldenergiát tároló beruházásokkal őrizhető meg az ellátás biztonsága.

A villamosenergia-hálózat terhelhetőségét javító, rugalmasságát növelő fejlesztésekkel új korszakába lép Magyarország 2024-ben. A zöldenergia-hasznosítást élénkítő intézkedések közül a hálózati integrált energiatárolást ösztönző programban már tavaly megszülettek a támogatói döntések. A 33 milliárd forintos állami hozzájárulásnak köszönhetően 13 helyszínen összesen 38 megawatt összteljesítményű és 100 megawattóra összkapacitású tárolót telepítenek. A folyamatban lévő beszerzések alapján akár már 2024 második felében megindulhatnak a kivitelezési munkálatok. A fejlesztések a tervezett ütemezés szerint 2025 nyarára mindenütt befejeződnek. A legnagyobb projektben az átviteli rendszerirányító 20 megawattos (60 megawattórás) tárolót létesít Szolnoknál 15 milliárd forint támogatással.

Az Energiaügyi Minisztérium jogalkotási és pénzügyi eszközökkel is növelni tervezi az energiatárolási piac méretét. A Napenergia plusz program a családokat segíti a napelemet és tárolót tartalmazó modern rendszerek létesítésében.

Hétfőtől jelentkezhetnek továbbá a gazdasági társaságok a vállalati fejlesztéseket ösztönző, 62 milliárd forintos keretösszegű felhívásra a Pályázat.gov.hu oldalon elérhető online felületen. A céges program vissza nem térítendő támogatást és bevételkompenzációt kínál ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemeltetéséhez. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de előre kell sorolniuk a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását. A támogatott létesítmények legkésőbb 2026. április végéig kiépülnek. Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás. A vállalatok fejlesztéseit a pályázati forráson túl a támogatással kombinálható rendszerhasználati és csatlakozási díjkedvezmények is megkönnyítik.

A tárca vasárnap közzétett Facebook-bejegyzése azt részletezi, hogy hazánkban már több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.