Hatalmas összeg jut a munkaerő-tartalék mozgósítására

Fontos, hogy a munkaerőhiánnyal érintett vállalkozások elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak.

2024. 02. 07. 9:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti 2030-ig a munkaerőpiaci aktivitás növelését, a tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca emlékeztetett arra, hogy a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a munkaalapú társadalom megszilárdult, 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak aránya pedig 74,7 százalék, amely meghaladja az európai uniós átlagot. A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és négy százalék körüli GDP bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivást és a foglalkoztatottak arányát. El kell érni, hogy a 15–64 éves
korosztály aktivitási rátája 78 százalékról 85 százalékra növekedjen.

Az úgynevezett GINOP Plusz program aktivitás és foglalkoztatás növelését szolgáló prioritásain keresztül ezért több mint 460 milliárd forintot biztosít a gazdaságnak, a vállalkozásoknak. 

A forráskeretek háromnegyedét az álláskeresők és inaktívak elhelyezésére szolgáló programok teszik ki. A hazai álláskeresők elhelyezkedését segítő programok priorizálása jól mutatja a kormány azon elvárását, hogy a munkaerőhiánnyal érintett vállalkozások elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy a foglalkoztatottság és aktivitást növelő források csaknem teljes egészét minél előbb, azaz még az idei évben meghirdessék, így a pénz felhasználása segítse a növekedési célok elérését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.