Jelentős összegekkel nyílik meg a kormány új programja

Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti 2030-ig a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását. Ebből a forrásból márciusban indul a hetvenmilliárd forintos kerettel rendelkező munkahelyi képzéseket támogató program következő szakasza, áprilistól pedig közel kétszázmilliárd forintos kerettel elstartol a harminc év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő Ifjúsági garancia plusz program – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2024. 02. 20. 12:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infláció visszaszorítását követően 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus, négy százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat, valamint tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz aktivitás és foglalkoztatás növelését támogató harmadik és negyedik prioritásain keresztül ez utóbbi célt 2030-ig több mint 460 milliárd forinttal fogják támogatni az uniós források. Annak érdekében, hogy az elérhető összegek mielőbb a gazdaságba kerüljenek, a kormány márciusban hetvenmilliárd forintos, áprilistól pedig további kétszázmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást tesz elérhetővé.

 

A munkahelyi képzésekre fordítható forrásból a munkáltatók szakmai ismeretek bővítésére kaphatnak támogatást, elsősorban a munkavállalók képzési költségeihez, valamint a munkavállalók képzés alatti kieső munkaidőre járó bérének biztosításához. A képzéseket támogató program számos könnyítést tartalmaz a vállalkozásoknak, az energiaintenzív ágazatokban működő vállalkozások pedig már munkahelymegőrzési célokra is felhasználhatják
a támogatást. A minisztérium megjegyezte: a részletes információk 2024. március 1-jétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon, majd ezt követően a vállalkozások március első felében nyújthatják be pályázataikat az illetékes kormányhivatalok részére.

A fiatalok elhelyezkedését támogató Ifjúsági garancia plusz program közel kétszázmilliárd forintos keretéből képzésekkel, bértámogatással, mobilitási támogatásokkal a kormány célzottan támogatja a harminc év alatti korosztály munkaerőpiacra lépését. 

A programon keresztül összesen 84 ezer álláskereső, vagy inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg, amelyben kiemelt fókuszt kapnak a hátrányos helyzetűek.

A részletes információk március közepétől lesznek elérhetők a munkaügyi portálon, valamint a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegein, amelyek a jelentkezéseket április elejétől tudják fogadni a fiatalok és az őket foglalkoztatni kívánó munkáltatók részéről.

– Mindezen programokon túlmutatóan várhatóan májusban újabb közel 160 milliárd forint uniós forrás nyílhat meg a harminc év feletti álláskeresők foglalkoztatásának elősegítése és a munkakörülmények javítása érdekében – írta a minisztérium.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.