Lesz idehaza fizetésemelés, mutatjuk, mekkora

Idén a magyarországi cégek csaknem 62 százaléka tervez fizetésemelést, a legtöbben 5–10 százalék közöttit – közölte a Hays Hungary munkaerő-toborzó iroda felmérésének megállapításait csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2024. 02. 15. 17:04
Hungarian,Forint,,Woman,Holds,Wallet,With,Money,In,Hand,,Financial, pénz, készpénz
2332612197 Fotó: Andrzej Rostek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt 44-ről közel 62 százalékra ugrott a szokásos, éves béremelést tervező vállalatok aránya. A tavalyi, többségében 10–15 százalékos emelési szándékkal szemben az idén tízből négy megkérdezett munkáltató 5–10 százalék közötti emeléssel kalkulál. 

Magasabb, 15–20 százalékos emelést a vállalatok 5 százaléka tervez, egy éve ezek aránya 17 százalék volt.

Ehhez képest a munkavállalók nagyobb várakozásokkal tekintenek az idei év elé. A legtöbben (30 százalék) 5–10 százalék közötti emelésre számítanak, míg 19 százalékuk 10–15 százalékot, 9 százalékuk 15–20 százalékot remél.

Hozzátették, hogy a dolgozói elégedettségben a béren kívüli juttatások is lényegesek, amelyek között egy évvel ezelőtt még a kafetéria, idén viszont már a rugalmas munkavégzés vezette a rangsort. Ez utóbbi a munkavállalóknál olyan szintű elvárás, hogy a megléte már a toborzáskor komoly versenyelőnyt jelent – ezért azok a munkáltatók, amelyek megtehetik, általában lehetőséget is adnak erre, ami a felmérésben részt vevő vállalkozások 62 százalékára igaz.

Közölték, 2024-ben is komoly kihívás megtalálni a megfelelő jelölteket a munkaerőpiacon, ugyanis a megkérdezett munkáltatók csaknem fele szerint kevés képzett jelölt közül válogathatnak, ráadásul irreálisak a fizetési igények. A közleményben arra is kitértek, hogy bár az előző évi felméréshez képest kicsit optimistábbak a munkáltatók, a következő 1-2 év makrogazdasági változásait illetően a többség még mindig inkább borúlátó. 

A hosszabb távú, 2–5 éves gazdasági jövőképet viszont inkább a derűlátás jellemzi. 

A munkáltatói oldal 2024-ben a folyamatoptimalizálásra, az üzletfejlesztésre és a munkaerő megtartására helyezi a legnagyobb hangsúlyt.
A Salary Guide, a Hays Hungary éves rendszerességű, a munkaerőpiac helyzetét és elsősorban a béreket vizsgáló felmérésébe több mint 2600 munkáltatót és munkavállalót vontak be és 14 különböző iparág toborzási trendjeit vizsgálták.

Magyarországon 2007-ben nyitott irodát a Hays Group, amely a legnagyobb, tőzsdén jegyzett, munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó vállalatcsoport az Egyesült Királyságban. A Hays 33 ország 253 irodájában csaknem 13 ezer munkatársat foglalkoztat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.