Van néhány autós extra, amelynek hamarosan kötelezően az alapcsomaghoz kell tartoznia

Idén nyártól nagy változás jön.

Forrás: Autószektor2024. 02. 06. 13:25
Car,Shape,Keyring,And,Remote,Control,Key,In,Vehicle,Interior, autó, kulcs, slusszkulcs
519107755 Fotó: Brian A Jackson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szabályok lépnek érvénybe az idei nyártól, legalábbis az autók biztonsági felszereltségét tekintve, miután 2022-ben 20 600 halálos balesetet regisztráltak az Európai Unióban – írja az Autószektor

Az új uniós rendelet értelmében tehát 2024. július 7-től az összes eladott új modellnek számos biztonsági felszereléssel kell rendelkeznie, ami azt jelenti, hogy az új modelleknek már a korábban extrának számító alapfelszereltséggel kell kigördülniük a gyártósorokról, ilyen például az automatikus vészfékezés, amely érzékeli az akadályok, járművek, gyalogosok és kerékpárosok jelenlétét a jármű előtt és figyelmezteti a vezetőt, ha esélyes, hogy baleset fog történni. Ha a vezető nem reagál, a rendszer automatikusan fékez. 

Lesz vészfékezést jelző lámpa is az új autókban, amely azt szolgálja, hogy ha az autó élesen fékez, a hátsó lámpák villogni kezdenek, hogy figyelmeztessék a követőt a veszélyre.

Olyan kamera is alapvetés lesz júliustól, amely a sofőr éberségét vizsgálja, illetve, hang– és vizuális jelzésekkel figyelmeztetik a vezetőt, hogy pihenjen vagy figyeljen jobban az útra.

További ilyen a fekete doboz, amelyről már sokan hallhattak a repülőgép-balesetekkel kapcsolatban. Az eszköz arra szolgál, hogy összegyűjtse és tárolja a közlekedési adatokat, ilyen például a jármű sebessége, fékezése, helyzete és tájolása, a biztonsági rendszerek állapota és használata. A fekete dobozt nem lehet kikapcsolni, és az adatokat nem lehet módosítani sem. 

Sávtartó rendszer is lesz a júliustól eladott új autókban. A rendszer figyeli az autó helyzetét az útvonalakhoz képest.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.