Mi történik, ha III. Károly nem tudja ellátni a kötelességeit? Mutatjuk a protokollt

Több forgatókönyv is van.

Forrás: BBC, Daily Mail2024. 02. 06. 10:55
null
(FILES) Britain's King Charles III wearing the Imperial state Crown, waves from the Buckingham Palace balcony after viewing the Royal Air Force fly-past in central London on May 6, 2023, after his coronation. Britain's King Charles III has been diagnosed with a "form of cancer" according to a statement released by Buckingham Palace on February 5, 2024. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

III. Károly brit uralkodónál rákot diagnosztizáltak – számolt be róla a Magyar Nemzet. Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrég arról beszélt a BBC Radiónak, hogy sikerült egész korán diagnosztizálni a betegséget, arról azonban még mindig nem adtak hírt, hogy a királynak milyen típusú rákkal kell felvennie a harcot. 

Az uralkodó elhalasztja a nyilvános programjait, azonban az állami teendők ellátását és az ezzel járó papírmunkát folytatja. Harry herceg hétfőn bejelentette, hogy visszamegy az Egyesült Királyságba, úgy tudni, ezekben a percekben éppen repülőn ül. Többek között a BBC is utánajárt annak, hogy mi történik a kevésbé szerencsés esetben, azaz, ha III. Károly nem tudja ellátni a kötelességeit. 

A brit uralkodó államtanácsosokat delegálhat különböző feladatok ellátására ideiglenes cselekvőképtelenség esetén. Államtanácsosok a királyi család tagjai lehetnek.

Károly király esetében államtanácsos Kamilla királyné, Vilmos walesi herceg, Harry herceg, András herceg és Beatrice hercegnő lehetne, azonban ez nem ilyen egyszerű. A sorból kiesik Harry és András herceg is, ugyanis 2022-ben a család úgy döntött, ez csak a család dolgozó tagjaira vonatkozhat, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzetben 

 Kamilla királyné, Vilmos herceg, Anna hercegnő és Eduárd herceg támogathatja a királyt.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a jogszabályok szerint, ha az uralkodó tartósan cselekvőképtelenné válik, a régens lép a helyébe, aki nem más, mint a trónöröklési sorrendben a következő családtag, tehát Vilmos herceg. 

Borítókép: III. Károly király (Fotó: Stefan Rousseau/POOL /AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.